Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Nej, kyrkoavslutningar lär inte de som tror på andra religioner att de är älskade som de är

Annons

I debattartikeln "Låt skolavslutningarna få firas i kyrkan – så att alla barn kan få känna sig sedda och älskade" som publicerades i DT den 21/12 skriver Lennart Sacrèdeus (KD) att han vill ha klara riktlinjer om hur skolorna skall förhålla sig till att "kristet läromässiga (konfessionella) inslag ska få förekomma i offentliga skolor - i annan utbildning än själva undervisningen i klassrummet - vid vissa tillfällen" och sådana vore faktiskt bra för att en gång för alla få slut på denna debatt.

Men jag håller inte med dig Lennart Sacrèdeus om att skolavslutningen ska vara i kyrkan.

Jag har gått nio år i grundskola och tre år på gymnasiet utan att ha haft en enda skolavslutning i kyrkan och då talar vi om 90-talet, så jag kan inte hålla med om att det är en tradition med skolavslutning i kyrkan i Dalarna.

Min första skolavslutning i kyrkan blev i stället i samband med min examen från högskolan i vuxen ålder och som ateist hade jag väldigt kluvna känslor inför detta.

Självklart ville jag närvara vid min examen och få mina betyg och ja kyrkan är vacker lokal men för mig kändes det mycket konstigt att bli välsignad av någon som jag inte tror på.

Hur skulle det då kännas för de barn och föräldrar som faktiskt tror på en annan gud eller har en annan religion än den kristna? Hur ska de se sig sedda för vilka just de är?

En skolavslutning är viktig för barnen därför att den visar på ett avslut av en termin eller starten på något nytt i livet – och detta tycker jag utan problem kan ske i en aula eller, som i mitt fall de första sex åren, i en gymnastiksal.

Det viktiga för mig var trots allt att det var en avslutning och att alla kompisar och föräldrar fick plats på samma ställe.

Detta kommer även vara det viktigaste för mig när mina barn växer upp.

Elin Frööjd, Falun  

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons