Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: MP: Massnedläggningen av biografer beror på streaming - vi vänder utvecklingen genom att stärka svensk film

Annons

Svar till debattartikeln "Sveriges Biografägareförbund: Jo MP, det nya filmavtalet dödar biograferna på landsbygden" som publicerades i DT den 22/2:

Peter Fornstams sätt att förenkla biobranschens utmaningar, kryddat med direkta felaktigheter, är ett problem för biobranschen. För att åtgärda en situation måste man först ha hela bilden klar för sig. Annars riskerar åtgärder enbart att bli slag i luften.

Faktum är att vi under de senaste decennierna har sett en massiv nedläggning av biografer. Från toppåren har mer än två tredjedelar av landets biografer lagts ner. Boomen av videouthyrning på 80-talet följdes av dagens enkla tillgång till att streama film. Många finner det bekvämare att titta på film i hemmet på de tider man själv väljer, än att åka till en biograf på tider som andra bestämt. 

Nedläggningstrenden under åren 2010-2016 hade med all säkerhet fortsatt om ingenting gjorts. Alliansregeringen inledde processen med att lämna det gamla filmavtalet för en ny filmpolitik, som sedan klubbats av riksdagen. Förhoppningen är att den nya filmpolitiken ska skapa förutsättningar att vända trenden. Den viktigaste åtgärden är att stödet till ny svensk filmproduktion stärkts.

Att det finns nya bra svenska biofilmer är, hur man än vänder och vrider på frågan, den enskilt viktigaste faktorn för att locka besökare till biograferna. Därtill finns ett riktat stöd om 25 miljoner kronor till landsbygdsbiograferna, för att dessa bland annat ska kunna bredda utbudet och utöka marknadsföringsinsatserna.

Vad gäller momsfrågan pratar Fornstam om att biograferna ska återfå kulturmoms. Problemet är att det inte finns någon särskild kulturmoms, även om jag förstås som kulturpolitiker kunde önska att det fanns. Anledningen till den nedsatta momsen på biobiljetten var att kompensera för den särskilda biografavgiften.

I och med att biografavgiften försvann med filmavtalet, försvann också motivet till nedsatt moms. Här har helt klart landsbygdsbiograferna - som inte omfattades av biografavgiften - hamnat i kläm. Men i och med att de 25 miljoner kronor som nu riktas till dessa biografer överstiger de 20 miljoner kronor som man betalar in i moms finns en kompensation.

Att få till stånd en allmän kulturmoms skulle förstås vara positivt. Men den måste rimligtvis då också sättas på DVD-filmer (att de stod utanför filmavtalet är jag förstås medveten om, att Fornstam trott något annat är en gåta), streamade filmer, CD-skivor och dansbandstillställningar med mera.

Och genast är frågan avsevärt mycket större ekonomiskt, om än förstås inte omöjlig. Att föra fram felaktigheter på det sätt Fornstam gör bidrar tyvärr däremot inte till att få en sådan reform på plats.

Niclas Malmberg, kulturpolitisk talesperson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons