Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: MP: Biomomsen höjs för att stärka svensk film – och 25 miljoner satsas på biografer utanför storstäderna

Annons

Svar till debattartikeln "Bah Kuhnke bör genast dra tillbaka chockhöjningen av biomomsen – slår ut biograferna på landsbygden" som publicerades i DT den 15/2:

Den svenska filmbranschen har länge präglats av ett filmavtal som varit ifrågasatt av nästan samtliga aktörer, särskilt de som varit med och skapat de filmer som nu vinner priser världen över. Regissörer, manusskribenter och skådespelare är bara några som fått stå utanför och titta in genom fönstret när några få varit med och fattat besluten. 

Den här regeringen har vågat fatta det beslut som den förra regeringen undvek. Sedan drygt ett år har staten tagit ansvaret för att finansieringen av svensk film inte ska vara beroende av DVD-försäljningen eller hur många som går på bio ett visst år. Detta innebär en garanti att det finns pengar för att skapa den svenska film som kan visas på biografer i Sverige och världen över. 

När filmavtalet upphörde försvann också den särskilda biografavgiften om tio procent. Biografavgiften var det som motiverade en sänkt momssats för biograferna, och i och med att motivet för sänkt moms försvann har normalmoms införts på biobiljetten. 

Vissa biografer, de som kallas gröna, betalade emellertid inte denna avgift och för att kompensera för momshöjningen har regeringen därför anslagit 25 miljoner kronor per år till satsningar på att visa och sprida film på biografer utanför de stora städerna. 

Detta ska jämföras med de 20 miljoner kronor dessa biografer betalar i högre moms. Det handlar alltså om ett nettotillskott till de mindre biograferna.

Centerpartisternas påstådda vurm för kulturen är enkel att syna för den som läser deras budgetförslag. Där skärs kulturbudgeten ned med 800 miljoner kronor per år, bland annat genom lägre anslag till regional kultur och slopade statliga anslag till musik- och kulturskolan och biblioteken.

I verkligheten skulle Centerpartiets politik alltså innebära att färre barn får pröva på att stå på scenen eller spela ett instrument, att fler bibliotek stängs och att det blir kraftigt minskat stöd till att producera film.

Niclas Malmberg, riksdagsledamot, Miljöpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons