Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Moderaterna: Med Margot Wallström har utrikespolitiken blivit mindre realistisk

Annons

Roza Güclü Hedin, riksdagsledamot (S), säger sig se skillnader i svensk utrikes- och säkerhetspolitik. Det gör vi också. Moderaterna vill att Sveriges utrikespolitik återgår till långsiktighet, pragmatism och realism. Det är så vi lyckas värna svenska intressen i världen. Tyvärr är det inte den linjen den socialdemokratiska utrikesministern Margot Wallström driver.

 Vi vill prioritera Östersjöregionen, inklusive Tyskland. Vi vill värna om ett sammanhållet EU och fortsätta att verka för ett fredligt, demokratiskt och enat Europa. Vi måste också i större utsträckning värna den transatlantiska länken vad gäller värderingar, säkerhet och handel. Framförallt måste vi kunna föra en seriös diskussion om ett svenskt Nato-medlemskap.

Den försämrade säkerhetsbilden kring Östersjön ställer stora krav på samhällets förmåga att klara kriser. Vi står inte bara inför militära hot, vi står också inför hoten från cyberattacker, psykologisk krigsföring och underrättelsehot.

Under Margot Wallströms tid har socialdemokratin vänt sig bort från den pragmatism som tidigare präglat partiets utrikespolitik. EU och den transatlantiska länken har nedprioriterats till förmån för FN, Ryssland ses inte som ett hot och ett svenskt Nato-medlemskap får inte diskuteras på ett seriöst sätt.

Sverige är ett litet land och vi måste välja våra utrikespolitiska prioriteringar med stor omsorg för att kunna göra skillnad och vara trovärdiga. Margot Wallström har inte lyckats med denna uppgift.

Jonas Jacobsson Gjörtler, utrikespolitisk talesperson, Moderaterna

Carl-Oskar Bohlin, riksdagsledamot Dalarna, Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons