Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Med mer och bättre anpassad utbildning börjar fler arbeta i bristyrken

Annons

Svar till Mona Finnström, Fastigo, som den 15 maj skrev i DT om behovet av fler lärlingsplatser i Dalarna:

Vi delar din bild av arbetsmarknaden. Fler människor borde rustas för att kunna ta ett jobb. Det finns vinster i att bristyrken får fler sökande och människor som kan ta jobben. Vinster för samhället, företag och individ. Det är rätt väg när arbetsgivare och arbetstagare hittar gemensamma vägar för fler arbeten.

Vi som politiker kan stärka den processen. Därför har vi Socialdemokrater satsat på ett kunskapslyft för Sverige. För ofta handlar om möjligheten att ta eller inte ta ett jobb om avsaknad av eller icke-anpassad utbildning. Kunskapslyftet ger människor chans att utbilda sig för att kunna få ett jobb, omskola sig till ett nytt yrke, få behörighet till högre utbildning, eller vidareutbilda sig för bättre karriärmöjligheter.

Samtidigt som människor som vill utvecklas får möjlighet att göra det, förstärks också möjligheten för såväl offentlig sektor som näringsliv att få den kompetens de behöver. Tillgången på rätt utbildad arbetskraft är avgörande för svensk tillväxt, jobb och välfärd.

Nu skapas ett stort antal nya utbildningsplatser inom universitet och högskola, yrkeshögskolor, folkhögskolor och komvux. Till detta finns nu ett studiestartsstöd som gör att vuxna som saknar grundskolebehörighet och gymnasium nu kan studera utan att ta lån. Här finns möjligheten för kommuner att satsa på just utbildning för bristyrken.

Sammantaget kommer kunskapslyftet ge många fler chansen att hitta sitt jobb. Fler företag och arbetsgivare kommer hitta just den person de söker. Kunskapslyftet är en viktig del av den svenska modellen.

Roza Güclü Hedin (S),riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons