Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik: Krav på kollektivavtalsliknande villkor

Ett kraftigt ingrepp i den svenska modellen. Så beskriver Svenskt Näringsliv regeringens förslag om krav på kollektivavtalsliknande villkor vid offentliga upphandlingar i en replik till Kommunal.

Annons

Detta är en anmärkningsvärd uppfattning som dessvärre delas av allianspartierna och Sverigedemokraterna. Vad förslaget från regeringen handlar om är att få ordning och reda på svensk arbetsmarknad. Den linje som högern driver kommer oundvikligen leda till fortsatt lönedumpning och ökad otrygghet.

Det som i dag händer när stat, kommuner och landsting inte ställer upphandlingskrav är att företag utan kollektivavtal, som erbjuder sina anställda sämre löner och villkor än normen på arbetsmarknaden, vinner kontrakt – över de företag som i enlighet med den svenska modellen valt att teckna avtal.

27 kronor i timmen för att köra våra äldre från vårdcentralen till hemmet. 11 kronor i timmen för att städa åt den offentliga sektorn. 35 kronor i timmen för att bygga kommunala skolor. Så kan villkoren se ut i dagens Sverige.

Låter det otänkbart? Tyvärr är det den verklighet som uppstått i kölvattnet av lägstaprisupphandling och bristande respekt för schyssta villkor på svensk arbetsmarknad.

Som facklig organisation kämpar vi varje dag för våra medlemmar. Det innebär att vi också kämpar för kollektivavtalets ställning och för att de företag som har kollektivavtal ska kunna konkurrera på schyssta villkor med företag utan avtal. Ordning och reda på svensk arbetsmarknad borde även vara i Svenskt Näringslivs och allianspartiernas intresse.

Tobias Baudin

Förbundsordförande Kommunal

Malin Ragnegård

Avdelningsordförande Kommunal Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons