Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Kömiljarden gjorde att landstingen snarare fixade statistiken än vårdköernas orsaker

Annons

Svar till debattartikeln "Moderaterna: Genom att bredda och utöka kömiljarden så kortar vi vårdköerna i Landstinget Dalarna" som publicerades i DT den 13/3:

Sverige är på många sätt ett väldigt bra land att leva i. Genom en jämlikhetsskapande svensk modell har vi skapat ett samhälle där alla ska bidra efter förmåga och få en stark och generell välfärd tillbaka.

I vården innebär detta att du ska få vård efter behov och inte efter betalningsförmåga. Det är vi socialdemokrater stolta över.

Samtidigt har vi stora utmaningar. Allt för många får vänta länge på vård och tillgängligheten brister. Väntetiderna inom sjukvården ska kortas drastiskt. För när du är som svagast, ska vår välfärd vara som starkast.

Det här är inte utmaningar som vi löser genom skattesänkningar och privatiseringar, vi måste lösa dem tillsammans.

Den förra regeringens kömiljard var en god tanke, med en mindre lyckad utformning: Att ge bonus till landsting som kunde visa på kortade köer, gjorde att det allt för ofta blev statistiken som man försökte ändra på i stället för köernas egentliga orsaker. Mot slutet av försöket såg vi också hur köerna återigen började växa.

Vi har inte råd med fler misslyckade försök som vi redan vet inte fungerar. Därför tänker vi annorlunda. Nu attackerar vi inte köstatistiken, utan köernas grundorsaker.

Behoven ökar. Vi lever längre liv, föder fler barn och vi är bättre på att söka hjälp hos vården när vi ska. Det är på många sätt en positiv utveckling som ställer högre krav på vår sjukvård. Vad som behövs är mer resurser, fler anställda och bättre tillgänglighet. Allt detta hänger ihop.

Personalbristen förlamar flera delar av sjukvården i Sverige. Det är en stor uppgift för oss som samhälle att klara. Vi vill satsa på de fastanställda medarbetarna. Det är viktigt för att kunna säkerställa långsiktighet och kvalitet på ett hållbart sätt.

Vi vill förbättra villkoren för dem genom lönesatsningar och mer tid för återhämtning mellan arbetspassen. Vi satsar på utbildning för att fler ska kunna ta de lediga tjänster som finns. Om vi ska gå till roten av problemet så måste vi bli en mer attraktiv arbetsgivare, så att fler kan tänka sig att ta en anställning hos oss.

För oss socialdemokrater är ökat beroende av stafettpersonal inte ett alternativ eftersom att det innebär högre kostnader, sämre kvalitet och kontinuitet samt försämringar av arbetsmiljön för den fastanställda personalen.

I praktiken ser det ut som att stafetterna går sida vid sida med den fasta personalen och får högre lön och bättre villkor, trots att den fasta personalen står för kontinuitet och erfarenhet. Det är inte bra personalpolitik!

Sjukvården har varit underfinansierad under många år. Den utvecklingen har vi börjat vända. De senaste åren har regeringen investerat i sjukvården i en takt som saknar motstycke i modern tid. Bara under 2018 handlar det om satsningar på 5,5 miljarder kronor.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att effekterna efter många år av ekonomisk dränering tar tid att bryta. Vårt besked är att vi kommer fortsätta prioritera sjukvården framför skattesänkningar för de rikaste. Det är ett löfte vi har hållit och kommer fortsätta att hålla. 

Det här är vårt vägval. Var än köerna växt sig långa, ska vi förkorta väntetiderna. Inte genom sifferexerciser som ger bättre resultat på pappret, utan genom att attackera grundorsakerna. Mer resurser och bättre villkor för personalen!

Gunnar Barke (S) landstingsstyrelsens ordförande

Elin Norén (S) landstingsråd med ansvar för hälso- och sjukvård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons