Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Jo, vi har råd att låta de ensamkommande gå ut gymnasiet – men inte om fler går under jorden

Annons

Svar till debattartikeln "Nej, KD, det blir inte för dyrt att låta de ensamkommande gå ut gymnasiet" som publicerades i DT den 23/5: "Blir det för dyrt?". Så inleds repliken på den debattartikel jag fick publicerad den 17 maj. Det är en befogad och relevant fråga som skribenten ställer.

Min artikel handlade om ett lagförslag från regeringen som medför att 9000 personer av framförallt manligt kön från Afghanistan som kom till Sverige under flyktingvågen 2015 nu ska få stanna i Sverige för gymnasiestudier. Detta trots att Migrationsverket kommit fram till att de saknar asylskäl.

Kritiken från lagrådet till denna särlagstiftning har varit omfattande eftersom den underminerar legitimiteten för svensk lagstiftning då personer som fått avslag och ända stannat kvar nu får uppehållstillstånd.

Naturligtvis har Sverige råd att lägga tre miljarder på deras gymnasiestudier samt ytterligare någon miljard för mat, boende, sjukvård, fickpengar och en ökad belastning på sociala myndigheter och polis. Problemet är att regeringen här sätter en standard.

Varför ska nu andra som får avslag på sin asylansökan lämna landet när möjligheter som denna kan öppna sig? Vi har redan tiotusentals som trots avslag på sin asylansökan är kvar i Sverige illegalt.

Med denna lag tror jag att att ännu fler kommer att lockas att välja det alternativet, vilket i längden kommer att bli väldigt dyrt och även leda till en ökad otrygghet.

Kostnaden för det har Sverige inte råd med. Använd i stället det kontaktnät Sverige har i Afghanistan och en del av dessa tre miljarder för att ge de 9000 en bra återstart i eller i närheten av hemlandet.

Samuel Hedström, kommunpolitiker i Borlänge (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons