Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Jo, Kristdemokraterna har visst en mänsklig asylpolitik – men riksdag och regering stoppar den

Annons

Svar till debattartikeln "Så länge Kristdemokraterna för en omänsklig asylpolitik så står de inte upp för alla människors lika värde" som publicerades i DT den 16/12, där Agneta Romin, god man till en utvisningshotad afghansk pojke och reservmamma till en afghansk ungdom med uppehållstillstånd, hävdar att KD inte står upp för alla människors lika värde när det gäller behandling av ensamkommande barn:

Det gläder mig att du delar min och Kristdemokraternas syn på alla människors absoluta, lika, unika och okränkbara värde.

När det gäller behandlingen av ensamkommande barn så är jag lika kritisk som du. Rättssäkerheten kan ifrågasättas och det är definitivt inte humant att i många fall efter två år i Sverige och pågående skolgång utvisa ensamkommande barn till länder där säkerhetsläget gör det vanskligt att vistas. I många fall har de ensamkommande heller ingen gemenskap att återvända till.

Kristdemokraterna är inte heller nöjda med hur situationen för ensamkommande barn ser ut i dag och menar att någonting behöver göras. Vårt förslag – som tidigare utan framgång har förts fram och som fortfarande ligger på riksdagens bord - är att återinföra särskilt ömmande omständigheter och rätt till familjeåterförening för möjlighet att stanna i Sverige.

Skulle riksdagen ställa sig bakom dessa förslag kan Migrationsverket i sina beslut med åberopande av en sådan ändrad lagstiftning kunna bevilja uppehållstillstånd för till exempel ensamkommande barn som nu i stället utvisas till osäker framtid framförallt i Afghanistan.

Tyvärr har varken regeringen eller en majoritet i riksdagen ställt sig bakom våra förslag, så det är dem som du bör rikta din kritik mot – inte mot Kristdemokraterna. Tillsammans kan vi som önskar en mer human politik för de ensamkommande barnen verka för en förändring till det bättre.

Torsten Larsson, distriktsordförande för Kristdemokraterna i Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons