Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik: Högre skatter och hårdare regler hjälper inte landsbygden

Regeringens interna osämja leder till en politik som tar med ena handen och ger med den andra, smulorna som tillfaller landsbygden skapar varken förbättringar eller fler arbetstillfällen, skriver Sten Bergheden (M), landsbygdspolitisk talesperson.

Annons

Landsbygdsministern är nu ute på Sverigeresa för att lova guld och gröna skogar till boende på landsbygden. Samtidigt driver regeringen i Stockholm en politik för högre skatter och hårdare regler för människor på landsbygden. Regeringen höjer drivmedelsskatter, utreder nya lastbilskatter och försöker införa flygskatter –samtidigt som förslagen för ökad konkurrenskraft lyser med sin frånvaro.

Regeringens interna osämja leder till en politik som tar med ena handen och ger med den andra, smulorna som tillfaller landsbygden skapar varken förbättringar eller fler arbetstillfällen. Landsbygdsministern måste svara på hur högre skatter och fler regler ska göra det attraktivt att bo och driva företag på landsbygden. I samband med sitt besök i Dalarna hoppas vi moderater att landsbygdsministern ger svar på följande frågor:

– Varför vill regeringen höja flygskatten så att det blir dyrare att ta inrikesflyget från Dala Airport och Mora flygplats?

– Varför har regeringen ändrat sammansättningen av viltdelegationerna så att miljöorganisationerna får mer makt över Dalarnas viltvård än de som äger och brukar marken?

– Varför vill regeringen göra det dyrare att bo på landsbygden i Dalarna genom höjd bensinskatt och dieselskatt?

– Varför vill regeringen inte tillåta gårdsförsäljning av öl och vin trots att det skulle främja företagandet och besöksnäringen på landsbygden?

– Varför fortsätter regeringen att utreda och planera en ny lastbilskatt som ökar transportkostnaderna och försämrar konkurrenskraften för företagen och landsbygden?

Landsbygden behöver inte ökade kostnader och tomma ord, utan snarare större frihet, långsiktighet och bättre konkurrensvillkor. Det är viktigt att se hela landet och vi vill skapa förutsättningar som gör det möjligt att bo, leva och arbeta i hela Sverige.

Moderaterna vill bland annat sänka skatten för jordbruksdiesel för att stärka konkurrenskraften och värna svensk livsmedelsproduktion i hela landet. Vi vill även stärka förutsättningarna för företagande på landsbygden, bland annat genom att tillåta gårdsförsäljning av öl och vin, samt arbeta för en effektiv, hållbar och pålitlig infrastruktur som binder ihop landet.

I vår plan för ett starkare Sverige tas hela landets potential tillvara. Hela Sverige ska växa och arbeta.

Sten Bergheden (M), landsbygdspolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons