Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik: En julsaga

Karin Perers har producerat ännu en söt liten skogssaga; en riktig julgranssaga. I vilket syfte?

Annons

Jag kan inte se annat än att Mellanskogs ordförande vill sprida ytterligare löjeväckande åsikter om artskydd och miljöhänsyn i skogsbruket.

En i sig hedervärd omsorg om familjeskogsbruk med ägare beroende av utkomst från skogen men på bekostnad av en miljövård som för framtiden berikar vår skog på artrikedom och som undviker plantageskogar. Granarna står inte där enbart för att sluta som "fint sågade trävaror för byggnationer och inredningar".

Karin Perers har upptäckt att en lavskrika kan flyga från en gran till en annan: så långt sträcker sig hennes kännedom om fauna och flora eller menar hon att skogen endast ska stå där som ett kapital för ägaren upp till mognadsavverkning, och att omgivande växter, djur, fåglar är onödigt bihang?

Den naturmänniska finns inte som njuter av att gå i en steril produktionsskog!

Om all skog var Mellanskog blir förmodligen häckningsrapporterna i "Kungsörnen 2017" ännu dystrare än årets. Enligt årsskriften Kungsörnen 2016 förekom i Dalarna endast 9 lyckade häckningar i år med totalt nio ringmärkta ungar – ett av de sämre resultaten under senaste 15-årsperioden och kan jämföras med 15 ringmärkta ungar i fjol och 23 stycken 2014.

Får Mellanskogs enbart ekonomiska syn på skogen än större betydelse, med dess ordförandes logik: en fågel kan flyga, lär inte antalet häckande kungsörn öka i Dalarna. Ohämmad vindkraftutbyggnad och ett skogsbruk som enbart tar ekonomiska hänsyn utarmar Dalarna på rovfåglar, skogshöns, fladdermöss, rödlistad flora och lavskrikor!

Så ta Karin Perers debattartikel för vad den är: en nätt och blåögd julsaga – utan förankring i verkligheten.

Hjalmar Envall

Skogsägare och vänsterpartist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons