Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik: En dålig affär

I en debattartikel lyfter lobbyister helt obesvärat krav om mer bidrag och subventioner till främst vind- och solkraft. Man spelar främst på Energikommissionens bedömning om att Sverige fortsatt ska vara nettoexportör av el, vilket ger sken av att detta vore en god affärsmöjlighet för Sverige.

Annons

Sverigedemokraterna har inget emot att handla med elkraft med våra grannländer, tvärtom, men synar man de ekonomiska incitamentet för den nuvarande elexporten är det väldigt problematiskt ur ett affärsmässigt perspektiv.

Under 2015 uppgick vår nettoexport av elkraft till 22,6 TWh och där värdet av denna export var drygt 4,2 miljarder kronor, vilket innebär ett genomsnittligt värde om 18,4 öre per kWh. I Energikommissionens promemoria om kostnaderna för nya elproduktionsanläggningar i Sverige framgår att exempelvis kostnaden för ny elkraft från landbaserad vindkraft utifrån antagandena i promemorian uppgår till 51 öre per kWh, vilket även är den kraftkälla som huvudsakligen numera tillkommer i elcertifikatsystemet.

Den elexport som vi då i dag har byggt upp, till stor del tack vare massiva subventioner till vindkraften från svenska elkonsumenter, innebär att vi subventionerar industrin och hushållen i våra grannländer som Finland, Danmark och Tyskland. I sak betyder det exempelvis i fallet med landbaserad vindkraft att vi framställer elkraft för 51 öre per kWh som vi sedan säljer till våra grannländer för drygt 18 öre per kWh och där svenska elkonsumenter får stå för mellanskillnaden. Det tycker vi, till skillnad från lobbyisterna, är en dålig affär.

Mattias Bäckström Johansson

Riksdagsledamot, Sverigedemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons