Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik: Efter klimatlarmen – handling!

Arktis är just nu ofattbara 20 grader varmare än normalt. En så kraftfull temperaturökning, om än tillfällig, får långtgående konsekvenser bland annat i form av stigande havsnivåer och bör mana till kraftfullare klimatsatsningar.

Annons

Samtidigt som denna klimatnyhet blev ett hett diskussionsämne, skrev Lennart Back ett debattinlägg (29/11). Denne före detta adjunkt i maskinteknik kallar klimatlarmen överdrivna eller falska och använder sig sedan av klimatförnekarnas tre vanligaste sätt att argumentera.

1) Förnekar klimatforskningen. Över 99,9 procent av alla tredjepartsgranskade studier och avhandlingar visar att klimatförändringarna är verkliga, accelererar, huvudsakligen är orsakade av människan och behöver hanteras i närtid för att inte riskera att passera tröskeleffekter varifrån det blir mycket svårt att åter minska effekterna. Påståenden som att All statistik visar att inget olycksbådande skett med klimatet medan halten koldioxid stigit saknar verklighetsanknytning, men kan övertyga en och annan om de upprepas tillräckligt ofta.

2) Etablerar falska samband. skördarna av flera grödor har ökat med 40 procent på 20 år enligt FAO är sant, men beror förstås inte på klimatförändringarna utan på effektivare odlingsmetoder. FAO slår tvärtom entydigt fast att klimatförändringarna är ett fundamentalt hot mot global livsmedelssäkerhet, hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning, samma bild som all världens fattiga länder ger vid klimatförhandlingarna.

3) Ställer klimatfrågan mot andra värden. Back tycker vi borde satsa mer medel på att lösa energibristen istället för att hejda klimatförändringarna, och den kände klimatskeptikern Björn Lomborg menar att klimatmedel borde användas för att bekämpa sjukdomar som malaria. Men det är just den förnybara, klimatsmarta energin som ger fantastiska möjligheter för världens fattiga att få till exempel lampor vars användningskostnad är nästan noll när de väl har installerats.

4) Utmålar en konspirationsteori. Back påstår att FN är en världsregering som vill använda klimatfrågan för att öka sin makt. Sanningen är att varje land har veto i klimatförhandlingarna och att FN som sådant inte har någon rösträtt alls.

5) Påstår att förhandlingarna misslyckats. Väl medveten om att ingen vill vara med en förlorare, hävdar klimatförnekarna att Mötet i Paris ifjol blev ett fiasko. Inget avtal nåddes – bara överenskommelser om till intet förpliktigande åtaganden. USA har inte ratificerat slutdokumentet. Sanningen är att vi fick Parisavtalet, som 113 länder nu ratificerat – inklusive USA.

6) Förminskar klimatengagemanget. Back låtsas som om klimatengagemanget är liktydigt med miljöpartiet, men sju av åtta riksdagspartier står bakom Sveriges ratificering av Parisavtalet och av de tuffa klimatmål som miljmålsberedningen föreslår.

Slutligen. Lennart Back är glad att Donald Trump har vunnit. Det är inte förvånande. Vi andra är glada åt de framsteg som nu görs på klimatområdet, men inser att mycket mer behöver göras och att Sverige kan bli den förebild världen behöver på klimatområdet.

Mattias Goldmann

Tankesmedjan Fores

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons