Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Carl-Oskar Bohlin förvränger verkligheten - och blundar för brottsorsaker

Vi ska vara tuffa mot brottslighet men också tuffa mot orsakerna till brottslighet. Det är den linje som den politiska majoriteten i Borlänge följer (...) Dock så ser vi i den politiska majoriteten att det är när människor känner sig delaktiga samt bidragande till samhället som bråk och stök minskar, skriver Kenneth Persson (S).

Annons

Moderaternas Carl Oskar Bohlin slår på stora trumman i DT den 20/4 2017. Han säger att han är stolt över att han inte lyssnar på kriminella 19-åringar som terroriserar Kupolenområdet. Snopet nog för Carl-Oskar så hade denna 19 åring till vår kännedom inte några brottsligheter i åtanke - utan var mestadels uttråkad, men fick ändå känna av Moderaternas och Carl Oskars vrede.

LÄS MER: DEBATT: Vi måste visa Kupolenbråkmakarna att de inte kan hota sig till en meningsfull fritid

Vi ska vara tuffa mot brottslighet men också tuffa mot orsakerna till brottslighet. Det är den linje som den politiska majoriteten i Borlänge följer. Ur vår synvinkel så är det alltid de som utsätts för brott som är offer och gatsten för inte med sig några fördelar innanför Borlänges kommunsgränser.

Dock så ser vi i den politiska majoriteten att det är när människor känner sig delaktiga samt bidragande till samhället som bråk och stök minskar.

Det är därför vi satsar på långsiktiga investeringar för våra Borlängebor när det gäller kultur och fritid. Vi bygger ut Maserhallen till ett idrottens hus, så att flera sporter kan få samverka under samma tak. Detta gör det lättare för fler ungdomar att få möjlighet att idrotta samt gör det lättare för föräldrarna och andra vuxna att ha mera insyn i våra ungdomars liv.

LÄS MER: Stölder och våldsbrott har ökat kraftigt på Kupolen "att begå brott kan vara ett sätt att stiga i hierarkin"

Carl-Oskar Bohlin får det också att låta som att unga människor går på försörjningsstöd för att kunna hänga mer på shoppingcentret Kupolen. Han får det att låta som att det är möjligt att göra detta år ut och år in utan att kommunen misstycker.

Men det Carl-Oskar verkar glömma är att det redan finns lagar och regler som gäller de individer som går på försörjningsstöd. De som går på försörjningsstöd måste antingen söka sig till utbildning som leder till arbete eller söka sig direkt till arbete.

De har ingen möjlighet att tacka nej då de blir erbjudna ett arbete, om de så det så blirdenne individ av med sitt försörjningsstöd.

Vi i majoriteten ser också samhället och arbetsmarknaden med andra ögon än Carl-Oskar. Vi tror att alla människor vill ha ett arbete. Gör din plikt - kräv din rätt. Därför har vi i flera år arbetat i processen ”Fler i egen försörjning”.

Syftet är att genom effektiv samverkan mellan försörjningsstödsenheten och kommunens arbetsmarknadsenhet ge den enskilde så effektivt och snabbt stöd att denne så snart som möjligt kan komma tillbaka till egen försörjning.

LÄS MER: Ungdomsgäng härjar på Kupolen - skapar otrygghet och hotfull stämning för personalen

Detta sker genom kartläggningar av den enskildes speciella förutsättningar för att därefter ge insatser som skapar förutsättningar för den enskilde att bereda vägen till arbete eller studier.

Vi i majoriteten vill också minska både tristess och planlöst drivande genom att erbjuda våra unga i kommunen Sveriges största sommarskola. Denna har vi för att uppmuntra kommunens unga till att studera och få godkända betyg och på längre sikt öka sina chanser till arbete.

LÄS MER: Facket: "Galet att spara på säkerheten"

För de elever som har svårt att möta betygskraven kommer sommarskolan dessutom vara en nödvändig del för att nå målen.

Carl-Oskar skjuter från höften både högt och lågt och lyckas ändå missa måltavlan. Detta gör han samtidigt som han spelar på oron i från kunder och anställda i Kupolenområdet. Vi i majoriteten tar deras oro på allvar utan att vrida om verkligheten.

Vi ska vara tuffa mot brottslighet och vi ska vara tuffa mot orsakerna till brottslighet - det är ett löfte till de som vistas på Kupolenområdet. Brott ska aldrig få löna sig i Borlänge kommun,samtidigt som vi ska ha en givande fritid för våra unga.

LÄS MER: Kupolenchefen om säkerheten – "tryggare hos oss än i centrum"

Ingen oavsett ålder ska tillåtas terrorisera Kupolenområdet och inga ungdomar ska behöva känna att de inte är delaktiga i samhället. Utbildning, arbete och en givande fritid är vägen till ett tryggare Borlänge.

Kenneth Persson (S), arbetsmarknad- och socialnämndens ordförande i Borlänge.

LÄS MER: REPLIK: Demonisera inte ungdomarna - att ha tråkigt är inte detsamma som att kasta gatsten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons