Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Bra att Moderaterna säger nej till rasism – men deras politik driver människor rakt i armarna på rasister

Annons

Svar till debattartikeln "Nazister som sprutar grön rök på barnfamiljer hör inte hemma i vårt samhälle" som publicerades i DT den 25/4:

Catharina Enhörning från Moderaterna skrev i sin debattartikel att de ensamkommande lever på bidrag i ett kravlöst samhälle och att det skulle vara en grogrund för den ökade nivån av extrem intolerans i samhället. Genom att torgföra sitt partis arbetarlinje påstår hon att nazismen skulle möta Olle i grind om ensamkommande snabbare kom ut i arbetslivet och att vi nu borde satsa på en rejäl integrationspolitik.

Det som ingår i hennes partis integrationspolitik är inget mer än ett utnyttjande av billig arbetskraft, något som även Socialdemokraterna valt att gå ut extra hårt med. Retoriken riktas ständigt mot den minoritet som lever under en ständig osäkerhet och har väldigt begränsade rättigheter. För hon missar de strukturer som finns i samhället som förhindrar de ensamkommande från att göra just det som hon argumenterar för att de ska göra.

För hur ska de komma ut i arbetslivet när våra lagar och regelverk förhindrar dem att göra det? När de inte får beviljat att läsa SFI för att de inte har permanent uppehållstillstånd och därför inte besitter de språkkunskaper i svenska som så många arbetsköpare kräver?

I dag utvisas invandrare för att de tjänat ett par kronor för lite per timme och Moderaterna har inte visat någon politisk vilja - varken under de åtta år de hade makten eller nu - att verkligen stå upp för sitt påstående om att det ska löna sig att arbeta. Att enbart sänka inkomstskatten och bidragstaken gynnar inte den breda massan utan som vi har sett missgynnar den tvärtom den.

Jag håller med Catharina Enhörning om att vi inte kan tolerera intolerans, rasism och främlingshat. Men det är inga märkvärdiga ståndpunkter och utan konkreta förslag om hur dessa saker ska förebyggas så resulterar att man säger dem inte i något mer än att man sagt tomma ord.

Det demokratiska samhälle som Catharina Enhörning påstår sig värdera accepterar i dag just det hon problematiserar genom den centraliseringsiver som lett utvecklingen mot en allt mer döende landsbygd, stigande kostnader för medborgare gällande drivmedel och mat samt sämre tillgänglighet till andra viktiga samhällsfunktioner som exempelvis vård och skola. Som en konsekvens av detta har NMR valt att göra sin kamp för byskolorna till ett vallöfte i Ludvika.

Vidare så har samhället svikit var och en av dem som engagerar sig i extrema rörelser, inte bara lärare eller föräldrar. Det är politiker på lokal- och riksnivå, det är släktingar, syskon, vänner, skolsköterskan. Ja, skulden ligger på oss alla. Det finns belägg för att det ofta är ett utanförskap som leder till att unga söker sig till extrema miljöer.

Ett utanförskap som uppstår när de som barn exempelvis hamnar mellan stolarna i byråkratins Sverige, när de ser resurser fördelas till alla andra förutom dem. När de hela tiden upplever och får bekräftat att de inte är en fullgod del i det svenska samhället.

Ett utanförskap som också växer med de ökade klassklyftorna som ökat lavinartat de senaste åren där människor som gör rätt för sig, som går upp till jobbet varje dag och lever inom lagens ramar knappt kan mätta munnarna i familjen.

Då vänder de samhället ryggen, så som de upplever att samhället gjort mot dem. För den arbetsmarknadspolitik Moderaterna för kommer att skapa en ny underklass. En underklass som länge kommer att präglas av dåliga arbetsvillkor, låga löner och låg säkerhet.

För Moderaternas ojämlika arbetsmarknadspolitik gäller inte bara för ensamkommande, den gäller också ungdomar födda i Sverige. Och den kommer enbart att driva allt fler ur demokratin och rakt in i famnen på rasister och nazister.

Mathias Edbäck Leo, Vänsterpartiet Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons