Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik:

Annons

I ett debattinlägg skriver Leif Svensson, förbundsordförande Småföretagarnas Riksförbund, om paketmarknaden och uttrycker oro för att minskat förtroende för att paketleveranser kommer i tid drabbar landets e-handlare.

Trots en vinklad frågeställning svarar fortfarande majoriteten av de tillfrågade i opinionsundersökningen som Småföretagarnas Riksförbund har beställt att de inte tror att de kommer att handla mindre på nätet på grund av lågt förtroende för att paketleveranser ska komma i tid. Och samma undersökning visar också på att förtroendet för posttjänsterna är som störst utanför storstäderna.

När Postnord nyligen lät Kantar Sifo fråga 2 000 svenskar om hur nöjda de var med leveransen av sin senast e-handlade julklapp var nio av tio nöjda. Endast tre procent var missnöjda. Och i år har hälften av alla svenskar e-handlat julklappar.

Av den totala julhandeln skedde mer än en tredjedel på nätet i år. De här siffrorna visar att e-handeln växer så det knakar och att det finns ett grundmurat förtroende för att det fungerar, såväl i stad som på landsbygd. Samtidigt som e-handeln växer minskar brevvolymerna kraftigt, och det är därför viktigt att landets postoperatörer får ett regelverk som är anpassat efter medborgarnas och inte minst småföretagens behov. Dagens regelverk är anpassat efter en tid när tidskritisk information förmedlades med papper och penna i ett kuvert.

Dagens krav om att förstaklassbrev ska befordras övernatt innebär stora utsläpp av koldioxid och till stora kostnader för Postnord. Om det här kravet försvinner kan Postnord låta breven gå på räls i stället för att flygas vilket kommer att vara mycket positivt för miljön.

Flertalet av alla försändelser, cirka 80 procent, kommer fortfarande förmedlas inom varje zon. De brev som kommer att påverkas är de som skickas över långa sträckor, exempelvis mellan Malmö och Luleå, men i normalfallet kommer inte befordringstiden att påverkas av om mottagaren bor mitt inne i Luleå eller utanför.

Postnord har satsat stora resurser på att julklapparna ska fram i tid och det finns inget som tyder på att försenade paket kommer att leda till smolk i glögglasen runt om i våra stugor. Den oro som Svensson ger uttryck för är lyckligtvis ogrundad.

Per Mossberg

Kommunikationsdirektör PostNord

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons