Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Realism är bättre för demokratin

Annons

Bruno Kaufmann debatterar min oro kring demokratins utveckling. Han läser mig fel i två av tre avseenden. Jag är övertygad om att människan behöver incitament för att göra något. Ett incitament kan vara respekt och status. Detta uppnås i olika tider på olika sätt.

För 60 år sedan var politik en hedervärd sysselsättning som inte krävde ekonomiska incitament i så hög grad. Förtroendeuppdrag gjorde ryggen rakare hos innehavaren. Samtidigt var många med på möten och karriären gick över kaffekokning till uppdrag. Kommunerna var mindre och frågorna okomplicerade. Ekonomin växte kraftigt och nya reformer och förbättringar var det vanliga samtalsämnet.

I dag har de lätta frågorna tagit slut och det går inte höja skatten längre för att göra allt man vill. Så i stället tvingas dagens politiker prioritera, rationalisera och skriva regelverk och policys så man inte får media på sig. Den som utsätts för ett drev är rökt.

Den risken vill få ta för 500 spänn i månaden. Jag vill inte ha högre arvoden men det blir nog nödvändigt.

Medborgarna ska kunna påverka mellan valen skriver Kaufmann. Min erfarenhet är att det bara är några pensionärer som dyker upp när man turnerar i kommunen.

Var är 30-40 åringar som borde vara där En debatt jag deltog i på Faluns bibliotek och anordnad av Kaufmann i demokratifrågan engagerade en person utanför de som var inbjudna. Vid debatter hos påtryckarorganisationer som jag deltagit i kommer bara deras styrelse.

Idealism är bra men realism är bättre för demokratin.

Bo Brännström (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons