Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt vård på rätt vårdnivå är det som behövs

Annons

Katarina Gustavsson vill korta sjukhusvistelsen för äldre. För det vill hon införa hemtagningsteam som stöttar vid hemkomsten. Frågan är om det är rätt väg att gå. Idén kan vara bra och har prövats på sina håll. Men när hemtagningsteamet föreslås ge vård och stöd under så lång tid som de första veckorna blir jag orolig. Det verkar som att den patient Katarina Gustavsson ser framför sig inte är riktigt utskrivningsklar och har fått sin vårdplanering, vilket är ett landstingsansvar.

Landstinget och kommunerna har olika ansvar i frågan kring utskrivningsklara, ett ansvar som inte ska skjutas över på den andra. Här måste man arbeta tillsammans och framför allt se till det bästa för patienten. Många gånger är det att personen inte åker in till lasarettet, men att stöd finns tillgängligt från primärvårdens läkare. Andra gånger kan det bästa vara att patienten stannar kvar någon dag till på lasarettet.

Lasarettet kan inte hålla alla vårdplatser öppna på grund av sjuksköterskebristen och då förskjuts alltmer av akutvård ut till kommunerna. Hemsjukvården, som är en uppgift för kommunerna, har svårigheter att fungera så väl som det är tänkt med de insatser som behövs från läkare inom landstingets öppna hälso- och sjukvård. Därför behöver primärvården bli en länk att räkna med i vårdkedjan, något som Göran Stiernstedts omtalade utredning visar.

Låter vi verkligen utskrivningsklara patienter vänta länge? Vill vi i Falun det? Svaret är nej, och i flertalet fall klarar vi att ta hem patienten inom de fem dygnen innan kostnadsansvaret går över på kommunen. Under de senaste veckorna har ingen fått vänta mer än så, men situationen varierar över året.

Grundinställningen är helt klar att man ska få komma hem så snart det kan ske på ett tryggt sätt. Sedan tre månader tillbaka har vi för övrigt i Falu kommun en ny biståndsinsats inom hemtjänsten med ett par timmar avsatt just för att säkra upp tryggheten för den som kommer hem med förändrat omvårdnadsbehov. Det finns en grupp och början på ett projekt där landstinget och kommunerna tillsammans arbetar fram förändringar med utgångspunkt i patientens bästa. Med en bättre fungerande vårdkedja, och om vårdplaneringarna hinns med, får vi en mer effektiv vård. Och vi kan ta stöd i nya möjligheter inom digitalisering och ny teknik.

Anna Hägglund (C)

Ordförande i omvårdnadsnämnden i Falu kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons