Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt vård på rätt plats vid rätt tillfälle

/

Annons

En ny undersökning hos riksdagspartierna som Nätverket mot cancer har gjort, visar att den koncentration av cancervården som behövs, är långt borta. Så kallad kompetenskoncentration av cancerkirurgi innebär att alla sjukhus inte ska göra allt. Sjukhus som gör färre operationer än 100/år av en cancerdiagnos, ska inte utföra operationen. För bästa resultat av behöver kirurger träning och det uppnås genom att göra samma operationer ofta och regelbundet.

Ett exempel på det är den förbättrade överlevnaden vid avancerad äggstockscancer i Göteborg från 40 % till 61 % efter att operationerna började utföras av ett fåtal kirurger.

Att göra så, innebär att 100-tals dödsfall kan undvikas varje år, komplikationer minskar och fler skulle snabbare kan komma tillbaka till det vanliga livet igen. Detta vet vi utifrån vetenskaplig forskning och dokumentation. Framför allt genom utredningen Träning ger färdighet - koncentrera vården för patientens bästa, (SOU 2015:98), och som visar att cirka 500 dödsfall årligen skulle kunna undvikas om det genomfördes en ökad kompetenskoncentration av avancerad högspecialiserad vård. Utredningen föreslår en statlig styrning via Socialstyrelsen.

Tyvärr visar vår enkät att politisk vilja att genomföra detta saknas, enkäten kommer att presenteras på Världscancerdagen 4 februari.

Frågan till riksdagspartierna löd: Vill ni se en snabbare kompetenskoncentration av cancerkirurgi? Om ja, hur ska det göras?

Svar på frågan hur detta ska gå till fick vi inte, inte heller hur det ska betalas eller när det ska ske.

Regeringen svarade bland annat att den bereder de förslag som Måns Rosén lämnade i utredningen Träning ger färdighet, den utredningen har legat på regeringens bord i nästan 1,5 år. Det går inte snabbt!

Alla partier pekar ut regionala cancercentrum, RCC, som lösningen på hur vi får en mer rättvis och kompetenskoncentrerad vård. Och visst har RCC kompetens, men ingen makt och absolut inte över plånboken.

Det är en katt och råtta-lek som pågår där politiker skjuter ansvaret neråt utan att delegera pengar eller verkligt inflytande.

Vi kräver nu att riksdagspolitikerna tar ett nationellt ansvar över blockgränserna, samt tar ett samlat grepp om påskyndande av koncentrationen av cancerkirurgin till utvalda sjukhus som blir specialister på olika cancerdiagnoser. Allt enligt utredningen Träning ger färdighet - koncentrera vården för patientens bästa.

Katarina Johansson

Ordförande Nätverket mot cancer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons