Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen i Dalarna har aldrig haft så mycket resurser som nu

/
  • Padma Schrewelius skrev i sin ledare att Dalapolisens kris har nu blivit helt oacceptabel. Jag vill genom lite konkreta fakta nyansera bilden av krisen, skriver Mats Nylén, kommunikationschef vid Polisregion Bergslagen.

Annons

I en ledare i tidningen Dalarnas tidningar för en tid sedan skrev Padma Schrewelius att Dalapolisens kris har nu blivit helt oacceptabel. Jag vill genom lite konkreta fakta nyansera bilden av krisen.

Att polisen i Dalarna inte fullt ut lyckades med ordningshållningen vid fotbollsmatchen mellan Dalkurd och Syrianska på Damnarvsvallen kan ha berott på en otillräcklig bedömning och planering av resursåtgången, inte på en brist på poliser. Att Polisen i Dalarna under sommaren hade fler händelser vid länskommunikationscentralen som man inte skickade polis på än övriga regionen och landet, kan ha berott på egna rutiner för hanteringen och inte på brist på poliser.

När det gäller resurser pratar många hellre om resurser som inte finns än om de som faktiskt finns. Hur ser det då ut i Polisregion Bergslagen och i Dalarna?

Det är svårt att jämföra den gamla organisationen mot den som gäller från 1 januari 2015 eftersom vissa medarbetare förts över till nationella stödavdelningar och vissa finns på regionala enheter, men polisområdenas bemanning går att jämföra.

1 januari 2015 fanns det 442 medarbetare inom Örebro län och antalet har stadigt månad för månad ökat till att i augusti 2016 vara 530. Värmland liksom Dalarna hade 1 januari 2015 båda 389 medarbetare. I augusti var Värmland 422 medarbetare och Dalarna var 436. Sålunda har Dalarna ökat mer än Värmland.

I Örebro län anmäldes år 2015 sammanlagt 41 501 brott och det bokfördes 75 420 händelserapporter (HR). I Värmland anmäldes 31 556 brott och skrevs 43 728 HR och i Dalarna anmäldes 30 883 brott och skrevs 48 416 HR. Jämför man hur många brott som anmälts per medarbetare ser man att det anmälts 77 brott per medarbetare i Örebro län, 72 per medarbetare i Värmland och 68 per medarbetare i Dalarna. Sålunda har Dalarna flest medarbetare i förhållande till belastning.

Cirka 8 300 studenter sökte till senaste polisutbildningen och 800 antas till höstomgången 2017. Få om ens något annat yrke har så många sökande.

Inom Polisregion Bergslagen kommer cirka 60 procent av de poliser, undantaget ålderspensionärer, av de som slutar tillbaka till yrket och när det gäller Dalarna är siffrorna ännu högre.

När polisens länskommunikationscentral i Dalarna flyttas till Örebro har alla medarbetare erbjudits andra arbetsuppgifter exempelvis att jobba vid det nyinrättade Polisens kontaktcenter.

Polisens ingångslön för nyanställda ligger i nivå med lönen för nyanställda inom statsförvaltningen i övrigt och vid senaste lönerevisionen fick poliskollektivet ett lönepåslag på omkring 2,9 procent vilket är en del över de 2,5 procent som var utgångsläget.

Polisen i Dalarna har aldrig tidigare haft tillgång till så mycket personella resurser som just nu, men samtidigt inte heller någon gång tidigare haft ett så omfattande uppdrag, vilket förstås gör att man tvingas till prioriteringar som är oönskade.

Mats Nylén

Kommunikationschef

Polisregion Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons