Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OTTERVALL & ÅSEBOL: Frihetsreformen LSS hotas av Löfvenregeringen

/

Annons

Möjlighet att leva, inte bara överleva. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, har inneburit ökad valfrihet, större inflytande och bättre livskvalitet för många personer med svåra funktionsnedsättningar. Ytterst handlar LSS och assistansersättningen om att tillförsäkra personer med omfattande och varaktiga stödbehov insatser som de behöver för sitt dagliga liv. Men den innebär också att personer med assistans kan arbeta och betala skatt, och att deras anhöriga kan delta fullt ut på arbetsmarknaden.

VERONICA HEDENMARK: Beslutet om indragen assistans blev hennes död

I regeringens regleringsbrev till Försäkringskassan står det att myndigheten ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar. Det är svårt att tolka det på något annat sätt än som en direkt order om strängare bedömningar. Regeringen har förklarat att den vill spara på den personliga assistansen, det är dock av stor vikt att översynen av LSS har fokus på kvalité, inte kostnadsminskningar. Det är fuskare som ska jagas, inte minuter hos personer med behov. Görs detta fel hotas frihetsreformen av den rödgröna regeringen.

Det är inte alls någon lyx att ha assistenter dygnet runt i hemmet

TV: Den hotfulla signalen från Löfvenregeringen om frihetsreformen LSS oroar mig

SOCIALDEMOKRATERNA: Vi ser över LSS-lagen

Det viktigt att ha i minnet att LSS handlar om människor. Dessa människor får aldrig ses som kostnader som hotar statsbudgeten. Värdet av en lagstiftning som ger människor delaktighet och självbestämmande kan inte räknas i pengar. Det är de bedragare som olagligt utnyttjar Sveriges frihetsreform som kostar samhället pengar. Försäkringskassan polisanmäler varje år cirka 100 ärenden om assistansbedrägeri. Polisens möjligheter att bedriva utredningarna uppfattas, både av dem själva och av andra, som begränsad eftersom ärendena sällan prioriteras. Fusket måste stoppas men de som är beroende av personlig assistans ska inte straffas - det är vad som sker i dag.

Vi kan inte ha en välfärd som sviker. Vi ska säkra kvaliteten och motverka fusk och missbruk. Alla ska ha rätt till en välfärd som fungerar när man behöver den som allra mest. En fungerande assistans är för många en förutsättning, för att kunna leva, inte bara överleva.

Vanja Ottervall (M)

Omvårdnadsnämnden, Falun

Ann-Britt Åsebol (M)

Riksdagsledamot Dalarnas län

Socialutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons