Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet brev till Anders Ygeman: Liv står på spel om vi inte får brandmännen att stanna

Artikel 25 av 51
Avtalskrisen deltidsbrandmän 2017
Visa alla artiklar

När brandstationerna är tomma den 1 maj då nazisterna tågar på våra gator och olyckan kanske är framme medan polisen är i Falun och bevakar dessa brunstövlar - VEM kommer då till vår undsättning? Det frågar sig Camilla Andersson Sparring (C).

Annons

TV: Här berättar Camilla Andersson Sparring (C) hur du går med i uppropet – och hur många brandmän som sagt upp sig

Om ungefär två veckor är det den 1 maj då nazisterna demonstrerar på våra gator och torg i Falun. Polisen räknar då med räddningstjänstens uppbackning, men 1 maj är också datumet då många brandstationer i landets alla hörn kommer att vara tomma på brandmän i beredskap.

Kommunerna har blivit satta i en position som gör att vi inte tillåts att förhandla fram lokala avtal som gör att deltidsbrandmännen inte förlorar i lön.

LÄS MER: Debatt

: Kommunen struntar i riskbilden och lägger ner brandkårer utan lagstöd

"Den svenska modellen" används som ett slagträ just nu, det jag lärt mig angående den svenska modellen är att den sätter ribban för vad en arbetsgivare inte får gå under i lönesättning, något tak har aldrig satts upp. Men nu verkar det som ett tak ligger där och idéen om att "alla ska ha det lika dåligt" ringer i mina öron!

Åsa Eriksson, en landsbygdsbo i Mora, skickar ett meddelande till mig där hon skriver: "Herregud, tänk om brandmännen inte funnits den där natten då mitt hus började brinna och vi var inuti! Snälla ge inte upp!".

Sådant stärker mig och mitt parti Centerpartiets vetskap om att brandmännen är viktiga för landsbygdens befolkning och även för dem som bara vistas på landsbygden i bland.

Jag tycker det är märkligt att Gotland kan sälja en ubåtshamn till främmande makt och hävda det kommunala självstyret men att kommuner inte ska kunna få förhandla fram lokala avtal som gör att medborgarnas samhällsskydd säkras.

LÄS MER: Debatt: Att Stora Skedvi snart står utan brandkår angår hela Sverige

Sverige - vi har ett problem att lösa på mindre än tre veckor och JAG VET att vi kan lösa det tillsammans!

Yttersta ansvaret i denna fråga har Anders Ygeman (S). När brandstationerna är tomma den 1 maj då nazisterna tågar på våra gator och olyckan kanske är framme medan polisen är i Falun och bevakar dessa brunstövlar - VEM kommer då till vår undsättning?

LÄS MER: Kommunen vägrade möta brandmännens krav – nu slutar tio av tolv brandmän i Grängesberg

När brandmännen inte lägre kastar sig in i våra IVPA-bilar och räddar liv vid sjukvårdslarmen, eller när husen börjar brinna och ingen kommer i tid till att släcka och rädda oss och när det kommer att dröja för länge vid trafikolyckor innan man får hjälp? När polis och ambulanspersonal kommer få ökad arbetsbörda som en följd av de bemanningsproblem de står inför?

Det är en enormt kompetensförlust vi står inför: Malung- Sälen, Grängesberg, Gagnef, Stora Skedvi, Säter, Skutskär, Torshälla, Simrishamn, Storvreta, Skärplinge, Mälardalen, Hofors och hela Jämtland - detta ä rbara ett axplock av orter som drabbas.

SKL och Pacta - riv upp avtalet, frys RIB16, förhandla om RIB17 och gör det till ett hållbart avtal för medborgarnas skull.

LÄS MER: Oenighet om enigt brev till 180 deltidsbrandmän: "Det här är helt felaktigt"

Vi politiker behöver nu visa att vi kan vara väldigt rådiga och kloka tillsammans med tjänstemännen i en krissituation - för detta handlar om just kris och beredskap under sådana.

Det vore olyckligt om SKL och Pacta inte inser att de satt Sveriges kommuner och dess medborgare i en riktigt farlig samhällsskyddskris där liv står på spel.

I en omförhandling så måste lagstiftning som Lagen om skydd mot olyckor ligga som grund - om det inte är meningen att vi ska få uppfattningen att landsbygdsbornas barn inte är lika skyddsvärda som stadsbornas?

Camilla Andersson Sparring, Centerpartiet i Falun

LÄS MER: Larmet gick två gånger på tre minuter – snart slutar de flesta hos räddningstjänsten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
Avtalskrisen deltidsbrandmän 2017