Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nycklar till Trumps triumf

/

Annons

Ett amerikanskt presidentval är egentligen 51 val samtidigt – i de 50 delstaterna samt i huvudstaden Wahsington, D.C. Republikanen Donald Trumps stragtegi att ge röst åt den europeiskättade manliga arbetarklassen i det avindustrialiserade så kallade rostbältet lyckades, detta genom att propagera för en mer restriktiv frihandelskritisk politik, något han delvis fick Hillary Clinton med sig på.

Detta är en viktig förklaring till det överraskande valet av Trump, något vinsterna i delstater som Pennsylvania, Ohio, Michigan och Wisconsin bäddade för, samtliga för fyra år sedan på Obamas sida. Segern i nyckelstaten Florida, vilken Obama vann två val i rad, kan tillföras ett starkt pensionärsstöd bland vita, dessutom att faktiskt 30 procent av latinoväljarna i USA ställde sig bakom Trump och uppenbarligen inte hade något emot att de minst elva miljoner personer som befinner sig utan legalt uppehållstillstånd måste lämna landet.

Trumps etablissemangskritik av vad som sker i huvudstaden Wahsington D.C, fann stort stöd - och påminner om kritiken hos oss av politik styrd avlägset bort som i EU och Bryssel. Den nyvalde presidenten ges förutsättningar att få saker och ting uträttade åtminstone fram till mellanvalsåret 2018 i och med att republikanerna förmådde behålla majoriteten i kongressens båda kamrar, representanthuset och senaten, om än i det senare fallet med minskad marginal. Värdekonservativa utnämningar till Högsta domstolen är att vänta, med konsekvenser i abort- och äktenskapsfrågan.

Vad som främst talade emot en Trump-seger och republikansk återkomst till Vita huset efter åtta år är den demografiska omvandligen av USA med i dag endast 62 procent av befolkningen med europeisk vit härstamning och en växande spansktalande befolkning från Latinamerika. Bland valmanskåren utgör dock fortfarande de vita 76 procent om än för något år sedan en majoritet av de nyfödda barnen i Förenta Staterna tillhör någon av de så kallade minoritetsgrupperna. Negativt har också varit den stora och uppenbara splittringen inom Republikanska partiet samt Donald Trumps avsaknad av politisk erfarenhet, hans vulgära och vårdslösa språk förstärkt av svordomar, hans impulsivitet, grava och hatfulla anklagelser mot sina medtävlare.

Till skillnad från Obama tog dock Clinton inte chansen att knyta an till den viktiga evangelikala kristna väljargruppen, utan snarare förstärkte sin värdeliberala hållning samt fokus på minoritetsgrupper. När hon uttalade sig entydigt för att som president vilja utse enbart liberala domare i Högsta domstolen drog många kristna öronen åt sig och fann trygghet i att republikanen Trump, ifall vald, lovade att utse värdekonservativa domare med en pro-life-inställning, det vill säga för det ofödda barnets ökade juridiska skydd.

För Dalarnas och Sveriges del innebär Trumps överraskande seger betydande orosmoln när det gäller såväl handelspolitiken (exportindustrin) som försvaret av det demokratiska Europa mot tilltagande rysk aggression. Hans besked under valrörelsen att de NATO-allierade i Europa måste stå för en större andel av det egna försvaret själva är i och för sig rimligt.

Däremot knappast att Förenta Staterna, med honom som överbefälhavare, inte självklart lovar att stå för sina säkerhetsgarantier i exempelvis våra baltiska grannländer.

Lennart Sacrédeus (KD),

Mora, tidigare riksdagsman och europaparlamentariker i utrikesutskottet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons