Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu öppnar Dalarnas modernaste vårdcentral!

/

Annons

Internet är en viktig och självklar del av vardagen för många människor. Vi betalar räkningar, bokar tågbiljetter, läser nyheter, kommunicerar med vänner, letar jobb, ja till och med dejtar på nätet. Hälso- och sjukvården måste också hänga med i digitaliseringen - idag öppnar vi Dalarnas första digitala vårdcentral.

Genom appen Min vård kan vi som patienter själva boka en tid som passar för att träffa Landstinget Dalarnas läkare och sjukgymnaster digitalt via videosamtal. Vi kan få medicinsk bedömning, rådgivning och andra typer av vårdsamtal direkt i våra mobiler eller surfplattor där vi befinner oss: hemma, på jobbet, eller på semester. Det enda som behövs är internetuppkoppling och mobilt bankID.

Landstinget Dalarna arbetar ständigt med att öka tillgängligheten till hälso- och sjukvården. Många av de patienter som uppsöker primärvården, behöver inte alltid undersökas fysiskt för att få korrekt diagnos och behandling. Den digitala vårdcentralen erbjuder ett alternativ till fysiska besök på sin ordinarie vårdcentral. Dessutom skapar vi mer tid för fysiska möten på vårdcentralerna för de patienter som verkligen har behov av det.

En av vår tids stora utmaningar handlar om att utjämna den ökande ojämlikheten mellan människor, som finns också när det kommer till hälsa. Trots att vi i Sverige har en av världens absolut bästa hälso- och sjukvård finns stora skillnader mellan människors hälsa. Det är oacceptabelt att människors klass, alltså inkomst och utbildningsnivå, ska avgöra hur länge man lever. Ska vi klara utmaningen ställs krav på omfördelning av resurser.

Landstinget Dalarna ska genomsyras av att identifiera ojämlikheter i hälsa och på olika sätt arbeta för att utjämna dem. Genom att nyttja digitaliseringen som alternativ till fysiska möten med vårdpersonal kan vi omfördela resurser till de patienter som har störst behov och samtidigt öka tillgängligheten. Det är smart, modernt och enkelt.

Elin Norén (S)

Landstingsråd med ansvar för hälso- och sjukvård

Ulf Börjesson

Divisionschef för Primärvård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons