Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, Filip och Fredrik är inte de du bör fråga om pensionsråd

Det är inte fel att spara privat till sin pension. Men det är långt ifrån det viktigaste, menar Pensionsmyndigheten. Och detta oavsett vad bankmän – eller Filip och Fredrik – säger.

Annons

Många oroar sig för sin pension i onödan menar Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten . Bilden är ett montage.

PENSION I förra veckan kunde vi i Dalarnas Tidningar läsa att Dalarna är ett av de län i Sverige där det sparas minst privat till pensionen och att många i länet oroar sig över att de inte kommer att kunna klara sig på sin pension. Detta förtjänar en kommentar.

Många tycker att det här med pension är krångligt. En stor anledning är att det går att generera vinst på upplevelsen av krångel. Banker, försäkringsbolag och andra privata aktörer säljer in pensionsrelaterade produkter som går att tjäna pengar på: placeringar av premiepension, valbara delar i tjänstepensionen och privat sparande.

Detta märks inte minst vid den här tiden på året, då vi skickar ut vårt orange kuvert. Det kan handla om reklamkampanjer eller nyhetsinslag som säger att om du inte sparar till pensionen så hamnar just du på efterkälken. Detta fenomen tar sig ibland dessutom nya uttryck – nu senast sponsrar en av våra storbanker de kända programledarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson i de sistnämndas podcast. Budskapet? Spara!

Det är naturligt att privata aktörer marknadsför sina produkter för att tjäna pengar, det är deras uppdrag. Baksidan är att vi som konsumenter får en felaktig bild av att pensioner är krångligt, och att vi måste spara och välja fonder stup i kvarten för att bygga upp pensionen.

Tvärtom är det så att pensionen avgörs av hur många år vi arbetar, om vi arbetar heltid, om vi betalar skatt på detta arbete och om vi har tjänstepension via vår arbetsgivare. Gör du dessa saker? Bra, då har du gjort det viktigaste!

Det behöver inte vara fel att spara privat till pensionen, men det är viktigt att ha koll på hur stor roll sparandet verkligen spelar.

Att jobba ett år till efter 65 och gå i pension vid 66 års ålder kan exempelvis betyda cirka 1 600 kronor mer i pension före skatt per månad för en medelinkomsttagare. För att få samma belopp i pension resten av livet från ett eget sparande behövs ett månadssparande på drygt 400 kronor per månad i 30 år, drygt 900 kronor per månad i 20 år eller nästan 2 300 kronor per månad i 10 år.

Det är bara du själv som kan svara på vad du behöver för ekonomi som pensionär. Vi på pensionsmyndigheten rekommenderar därför att du gör en prognos för din pension på minpension.se. Där ser du vad du kan förvänta dig att få i månaden vid olika pensionsåldrar om du fortsätter jobba som nu. Då kan du avgöra hur länge du ska jobba, och om du behöver spara eller inte. Du får också ett bättre utgångläge inför ditt möte med din bankman eller när en försäkringssäljare ringer hem till dig.

För vissa kan sparande vara nödvändigt för pensionen. Framför allt gäller detta alla som inte har tjänstepension från arbetsgivare. Det kan också vara så om du har jobbat deltid i längre perioder, vill gå i pension tidigt eller om du av andra skäl inte tror att din pension kommer att räcka.

I Filip och Fredriks fall, eftersom de sannolikt driver egna företag, kan de göra klokt i att ta ut lön i sina företag, eftersom det är lönen som är pensionsgrundande för den allmänna pensionen. Och då de som företagare kan sakna tjänstepension, så kan det för dem absolut vara klokt att spara extra till pensionen. Men det är alltså långt ifrån alla som detta är nödvändigt för.

Sten ErikssonKommunikationschef,Pensionsmyndigheten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons