Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näringslivet välkomnar regeringens besök i Dalarna!

/

Annons

Ni har sagt att ni vill stärka gemenskapen mellan stad och land. Att ni vill fördjupa er i förutsättningarna för olika delar av landet. Jag tror att vi är överens om att jobben är en nyckelfråga för många av våra samhällsutmaningar. Jag tror också att ni vet att de flesta nya jobben skapas i små och medelstora företag. Därför förutsätter jag att näringslivets frågor ligger högt på er agenda.

Då er tid i Dalarna är begränsad utgår jag ifrån att ni inte hinner träffa så många företagare som ni skulle önska. Jag träffar löpande många av länets företagare och tar mig därför friheten att summera deras viktigaste signaler till er.

När regeringen tillträdde var budskapet att alla era förslag skulle syfta till att skapa fler jobb. Bra! Tänkte många företagare. Men vad hände? En dalaföretagare uttryckte det så här: - De vill vara företagarvänliga med ena handen men gör det svårare med den andra.

Jag har frågat Dalaföretagen om de upplever att regeringens politik gör det lättare eller svårare för dem att driva och utveckla företag? Hela 75 procent upplever att det blivit svårare. 83 procent säger att de inte känner förtroende för ert sätt att bedriva näringspolitik. Det är signaler som ni borde ta på allvar. I alla fall om ni menar det ni säger. Jag kan sammanfatta deras synpunkter så här. 

Högre skatter drabbar jobben! Entreprenörskatt, kilometerskatt, flygskatt, bankskatt – listan på nya eller höjda skatter är lång. Påfallande ofta är det företagen som ska beskattas ytterligare. Vilka nya jobb skapar flygskatten i Mora? Blir banken kvar i Smedjebacken med en bankskatt? Skapar en skatt på avstånd fler jobb i Vansbro? På vilket sätt stimulerar entreprenörsskatten att fler vågar satsa på företagande?

Vinst är bra! Är man för företagande är man för vinster. Ett företag som inte går med vinst över tid överlever inte. Att gå med vinst medför att man kan bygga upp en buffert, vara en trygg arbetsgivare samt investera i framtiden och skapa ännu fler jobb. Det gäller alla företag.

Företagen kan bidra ännu mer till integrationen! Processerna tar för lång tid. Det ska inte ta år innan man får ge sig ut på arbetsmarknaden. Många nyanlända och unga med låg utbildning har svårt hitta arbete. Därför måste utbildningsplatserna bättre matcha regional efterfrågan. En ny form av lärlingsjobb behövs, där ingångslönen, arbetsgivaravgifter och skatten anpassas för att inte utanförskapet ska växa.

Företagen är grunden för välfärd och välstånd! När en företagsam människa tar risker och lyckas, skapas jobb, skatteintäkter och en positiv spiral i lokalsamhället.

Välkomna till vårt län. Men ta inte företagandet här för givet. Och glöm inte att utan företag skulle inte Dalarna och Sverige utvecklas på det sätt ni vill, vi vill och Sverige behöver.

Teresa Bergkvist

Regionchef Svenskt Näringsliv Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons