Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myter om pensionssystemet

/
  • Anders Norling skrev att vi är vilseledda om pensionen. Det gjorde han i en debattartikel den 4 september. Tommy Ulmnäs tycker att det är Norling som har fått det hela om bakfoten och vilseleder.

Annons

Anders Norling försöker inbilla folk att den pension som alla löntagare betalt in är uppäten av dessas föräldrar. Vidare försöker han förvilla folket med att alla de arbetande som betalt in pension under hela sitt yrkesverksamma liv inte har gjort det utan det är arbetsgivaren som gjort det och att det är arbetsgivarens pengar vi talar om och inte den pensionsinbetalande arbetaren.

Att arbetsgivaren blivit tvingad av statsmakterna att av löntagaren vid varje lönetillfälle ta 18,5 procent av lönen till pension innebär ju inte att det är arbetsgivarens pengar det handlar om utan det är just uppskjuten lön för den arbetandes del som gäller.

Det råder stora myter om hur vårt pensionssystem är utformat. Om man tar kontakt med LO:s lönesekretariat, Försäkringskassan - numera pensionsmyndigheten, SCB och Riksrevisionsverket så framkommer att det fattas tretusensexhundrafemtioåtta miljarder (3 658 miljarder) i våra pensionskassor, pengar som försnillats, förskingrats och förlorats på vansinniga placeringar av influtna medel, med mera.

Detta och ingenting annat är den enda orsaken till varför dagens pensionärer inte får ut den pension de betalt in under så många år. Det handlar inte ett dugg om att vi blir äldre och fler samt att vi tär på sjukvården. Dessa argument är enbart till för att dölja årtusendets största stöld!

Alla som vill försvara nämnda svindleri anför matematiska teorier och överenskommelser som bara är till för att förvilla folket i denna fråga. Men hur mycket dessa försvarare av ett ruttet pensionssystem än försöker att med alla medel lura folk att tänka i fel banor så kommer de inte att lyckas.

Med några enkla telefonsamtal och brevväxling via internet med ovan nämnda berörda instanser kan faktiska siffror fås fram i denna infekterade fråga.

Frågan om skatter för pensionärer är en millimeter lång medan frågan om vart våra pensionspengar tagit vägen är tusen mil lång!

Tommy Ulmnäs

är före detta kommundirektör, boende i Rättvik.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons