Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer vattenyta behövs

/

Annons

Det är nästan ett halvt sekel sedan Faluns simhall togs i bruk. Den har fullgjort sin plikt med bravur. I nästa generations simarena är det mer vattenyta som behöver prioriteras.

En simhall är en angelägenhet för hela Falu Kommun. Ett socialt vattenhål där de allra minsta barnen grundlägger sin vana att vara i vattnen, där äldre barn och ungdomar via skolan och föreningslivet får den viktigaste livförsäkringen man kan skaffa sig – att lära sig simma och där vuxna bedriver hälsosam & skonsam vattenbaserad fysisk aktivitet under hela livet.

En fungerande simhall är ingen lyx för Faluborna, det är en nödvändighet. En simhall är en investering som varje kommun med självaktning ska prioritera högt en gång var 50:e år. Simhallar har en livslängd på maximalt 50 år, efter det visar allt för många fall att renoveringar i längden blir dyrare än att bygga nytt. Med en nybyggnation skulle kommunen inte bara slippa alla problem, kostnader och risker med den föråldrade anläggningen.

En tight tidplan är uppsatt för att fatta beslut om framtidens simarena. Redan i juni 2017 är det tänkt att fullmäktige i ska fatta ett beslut. Det är bra och ambitiöst. Processen kommer att kräva modiga och klarsynta tjänstemän och beslutsfattare.

Det övergripande målet med en ny simanläggning bör vara att skapa mer vattenyta. En kommun som växer, så som Falun gör, behöver jobba på flera områden samtidigt, dels med att skapa utrymme för en utvecklad infrastruktur, vård och skola och fler bostäder, men även att bevara och allra helst höja sin attraktionskraft. Allt för att kommunen ska fortsätta växa.

En ny simarena skulle kraftig höja attraktionskraften både inom och utanför kommunens gränser. Falu Simsällskaps verksamhet står och faller med en funktionell simarea där så många som möjlig får plats att bedriva vattenbaserade lustfyllda aktiviteter både inom rekreations- motions- & tävlingsidrotten.

Visa beslutsamhet och mod i den kommande processen, investera i en ny funktionell simarena som ger Faluborna förutsättningar att uppnå god vattenvana, hög simkunnighet och på köpet få både friska och stolta medborgare de kommande 50 åren!

Tomas Viker

Klubbchef Falu SS

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons