Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LISTA: I Avesta är två tredjedelar av företagarna män - men här är 3 sätt att få fler kvinnor att våga starta eget!

Annons

Bara en tredjedel av egenföretagarna i Sverige är kvinnor trots att många vill starta eget. I Avesta är 29,9 procent av egenföretagarna kvinnor. Ska Sverige leva upp till ryktet som ett av världens mest jämställda länder måste vi riva hindren för kvinnors företagande.

Utvecklingen mot att fler kvinnor ska bli egenföretagare har i stort sett stått stilla de senaste tio åren. Det är allvarligt. I en ny undersökning har Unionen tittat på orsakerna till kvinnornas underrepresentation bland egenföretagarna. Den visar att den enskilt största orosfaktorn för kvinnliga företagare är vad som händer om de blir sjuka. Det är också den faktor där kvinnorna skiljer sig mest från männen.

Kvinnors oro är befogad eftersom de använder socialförsäkringssystemen i högre grad än män samtidigt som systemen inte är anpassade efter egenföretagares villkor vid sjukdom och föräldraskap. Därför har kvinnorna mer att förlora på att lämna en trygg anställning för att starta eget.

Unionens undersökning visar också att kvinnor upplever att förutsättningarna för att bedriva företag i Sverige är betydligt sämre än vad män gör, även om majoriteten bland egenföretagarna upplever de som bra eller mycket bra.

Att få kunskap om hur man ska agera som egenföretagare vid sjukdom eller föräldraledighet är alltså extra viktig för kvinnor. Med den kunskapen kan oron för att våga ta steget minska. Här skulle kommunerna kunna göra en insats i form av riktade utbildningar för kvinnor.

Socialförsäkringssystemen har inte hängt med i utvecklingen och är en onödig bromkloss. Unionen ser dock stora möjligheter att göra det lättare för kvinnor att starta eget och föreslår tre åtgärder.

1. Att socialförsäkringssystemen anpassas bättre för att inkludera egenföretagare vid sjukdom

2. Att det blir enklare att bedriva företagsverksamhet samtidigt som man är föräldraledig

3. Att kommuner ger riktade företagarutbildningar om frågor som är särskilt viktiga för kvinnor, som socialförsäkringssystemet och finansiering.

Unionen har länge drivit frågan om ökad trygghet för egenföretagare. Trots att de flesta politiker vi pratar med håller med, sker ingen förändring. Vi värnar om bra villkor för alla som jobbar i det privata näringslivet, oavsett anställningsform.

Vi värnar också om ett livskraftigt näringsliv och ett utvecklande, jämställt och hållbart arbetsliv. Unionens förslag på åtgärder skulle bidra till att öka kvinnors vilja att starta eget. Det har vi allt att vinna på.

Matthias Gran, regionchef Unionen Dalarna

Patrik Sundell, ordförande regionsstyrelsen Unionen Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons