Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LISTA: 8 sätt att få ett mer jämställt Dalarna

Feministiskt Forum Dalarna listar 8 punkter som bör vara med i en jämställdhetsplan för Dalarna

Annons

Mäns våld mot kvinnor är klassat av FN som en global pandemi, ett fenomen som sprider sig överallt obegränsat. Våld mot kvinnor begås av män från alla etniciteter och samhällsklasser. Våldet kan även vara ekonomiskt och utspela sig i hemmet och i arbetslivet – där både näringsliv och politiker nekar kvinnor resurser.

För att uppnå jämställdhet behövs långsiktiga planer för hur vi ska nå dit. Vi från Feministiskt Forum Dalarna listar därför i dag 8 punkter som vi menar bör vara med i en sådan jämställdhetsplan för Dalarna:

1. Ge stöd till kvinnorörelser

Feminism och kunskap om kvinnors utsatthet handlar om expertis och kompetens. Det är framförallt kvinnorörelser tillsammans med personer med feministisk utbildning som har detta. Ta till vara på denna kompetens och ge dem ekonomiskt stöd och resurser för att arbeta med kvinnofrågor.

Vi på Feministiskt Forum har av Falun kommun blivit inbjudna att arbeta med frågor rörande sexuellt våld ideellt, eftersom de menade att det inte fanns resurser till betalt arbete. Intrycket blev såklart att Faluns kommun inte tar detta problem på allvar

2. Jämställdhet i skolan

Det är extra viktigt att utbilda nya generationer så alla kan få en chans att få med sig sunda värderingar om jämställdhet när de sedan kommer ut i vuxenlivet. Utbilda om våld, tafsningar, sexuella övergrepp, pornografi, gränser, respekt, intimitet och relationer.

3. Mer resurser till kvinnojourer

Kvinnojourer bör få det stöd de behöver för att kunna ta emot de kvinnor som behöver hjälp. Att ge de som arbetar ideellt inom jourerna en lön är ett sätt att skapa arbeten, och att höja statusen på kvinnors arbeten.

4. Ge kvinnor värdiga löner

Så kallade kvinnoarbeten är underprioriterade, både gällande lönesättningar och resurser som behövs på arbetsplatsen .Låga löner ger ännu lägre sjukpenning och pensioner. En jämlik ekonomiskfördelning krävs!

5. Utöka kollektivtrafiken

Kvinnor äger färre bilar än män och är mer beroende av lokaltrafiken som kraftigt behövs utökas. Kvinnor måste ha möjlighet att röra sig på offentliga platser och kunna ta sig hem tryggt till ett rimligt pris.

6. Pensionärer

Anställ mer personal till äldreboenden, och låt våra äldre leva ett värdigt liv. Sverige har flest antal fattigpensionärer i hela Europa, där kvinnor är i majoritet. Vi undrar även om Dalarnas politiker kan förbättra vardagen för våra fattigpensionärer utanför pensionssystemet?

7. Representation och förebilder

Dalarna bör tänka på vem som representerar deras kommuner. Vilka är talare, musiker eller representanter vid större evenemang? Finns det en tanke om en jämlik könsfördelning angående resurser till evenemang?

8. Maskulinitetsrollen

Fokus bör ligga på den förtryckande och destruktiva maskulinitetsrollen för att kunna komma till bukt med jämställdhet. Det maskulina våldet, vare sig det är fysiskt, psykiskt, sexuellt eller ekonomiskt, hindrar jämställdhet och en god samhällsutveckling. Våld mot kvinnor är i grunden inte ett kvinnoproblem utan ett mansproblem.

Problem med jämställdhet är inte bara ett allvarligt demokratiproblem utan handlar om mänskliga rättigheter. Det viktiga är att beslutsfattare med makt fördelar bort ojämställdhet. Den som säger att det inte går saknar helt enkelt vilja och intresse för frågan. I grund och botten handlar det om att behandla kvinnor med respekt och värdighet.

Johanna Nyman & Gabriella Åström

Feministiskt Forum Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons