Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberalerna samarbetar inte med Sverigedemokraterna

/

Annons

I måndags kväll bildades ett nytt kommunstyre i Hässleholms kommun. Delar av den liberala gruppen i kommunfullmäktige röstade för att låta Sverigedemokraterna ta framträdande roller i kommunens styre. Detta är allvarligt för oss liberaler i Borlänge, i Dalarna och resten av Sverige. Varför är det då så otänkbart för Liberalerna att samarbeta med SD?

Svaret är enkelt. Vi liberaler tror att varje individ vet bäst hur den egna tillvaron ska levas och politikens roll är att skapa förutsättningarna som gör detta möjligt. Vi utgår från att människor är kapabla att ta ansvar för sig själva och sin försörjning. Vi tar också ett gemensamt ansvar för varandra. Det sociala skyddsnätet ska fånga den som faller men inte snärja den som kan stå själv. Genom tiderna har vi tagit strid för religionsfrihet, allmän rösträtt, för sexuell frihet, jämställdhet och valfrihet och mot nazism och kommunism för att ta några exempel.

Människors kraft växer när vi samarbetar, när vi möts över gränser och får nya idéer av varandra. Handel, resor, internet, EU och passgemenskap - allt detta stärker Sverige. Tillväxt och teknikutveckling ändrar vår värld varje dag och vi vill underlätta den resan. En liberal kärnfråga är skolan och alla barns rätt till en kunskapsresa, från förskola till doktorsavhandling. Hos oss liberaler finns lugn och en ideologiskt förankrad stabilitet där vi inte gör eftergifter för hot, propaganda, alternativa fakta eller skräckbilder. I en tid när mycket förändras och där många upplever förändring som något jobbigt och oroande står vi för både framtidstro och förnuft. I Jimmie Åkessons Sverige ses detta däremot som ett hot. Jimmie Åkesson framhåller ofta hur SD är fiende till liberalismen och det är också den enda punkten vi liberaler är överens om med honom och med SD. Vi liberaler står i diametral motsats till hur SD ser på människan och hur vårt samhälle ska byggas.

Vi ser problemen, både de krig och fasor som människor flyr från och den arbetslöshet, trångboddhet och otrygghet som finns i delar av vårt land. Men vi kan inte och får inte svara med att skärma av oss, bygga murar och säga nej till allt som innebär att stödja våra medmänniskor.

Frihet måste försvaras. Därför ska inte Liberalerna samarbeta med Sverigedemokraterna. Inte i riksdagen. Inte i Dalarnas kommuner.

I Borlänge är SD andra största parti och skulle kunna bli vågmästare i nästa val. Låt mig vara tydlig. Liberalerna i Borlänge samarbetar inte med Sverigedemokraterna.

Monica Lundin

Gruppledare Liberalerna Borlänge

Vice ordförande Liberalerna Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons