Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget Dalarna i topp vad gäller energieffektiva byggnader

/
  • Dahlska huset är den första vårdbyggnad i landet som nått guldklass, skriver Jesper Mårtensson och Mats Arousell vid landstinget Dalarna.

Annons

Som energisamordnare på Landstinget Dalarna läste jag med intresse debattartikeln om fastigheters energiförbrukning i DT 2016-09-28. Artikelförfattaren belyser ett viktigt och synnerligen angeläget område. Det är helt rätt att fastigheter står för en stor del av energiförbrukningen. Dock är det fel att generalisera och påstå att energi förbrukas i onödan. På Landstinget Dalarna strävar vi alltid efter att förbruka så lite köpt värme- och elenergi som möjligt, men samtidigt kunna hålla ett bra inomhusklimat och ha en robust försörjning av el och värme.

Landstinget Dalarna är bäst bland landstingen i landet när det kommer till el- och värmeförbrukning fördelat per kvadratmeter byggnadsyta. Det visar den senaste statistiken från Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Påståendet om att det saknas ett helhetsperspektiv på fastigheternas energisystem är felaktigt om vi tittar på Landstinget Dalarna. Vi har varit uthålliga och arbetat långsiktigt för att minska byggnaders energiförbrukning och klimatpåverkan. Första energiplanen togs fram på 80-talet och den har följt av en ny var tionde år. Det är roligt att vårt hårda arbete ger resultat. I planerna har satts upp tuffa mål för energianvändningen. Vid om- och nybyggnationer har vi särskilt stora möjligheter att påverka energianvändningen och sänka vår energiförbrukning. Därför är det en stor och viktig del i vårt arbete. Förutom att minska energianvändningen arbetar vi med att optimera driften genom att justera drifttider och temperaturer. Här spelar fastighetsdriften och särskilt utsedda "energijägare" en central roll. Dahlska huset och nya ambulansstationen på Falu lasarett är två exempel på nybyggnationer som blivit miljöcertifierade enligt miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad och nått högsta klass, det vill säga guld. Dahlska huset är den första vårdbyggnad i landet som nått denna klass.

Som ett led i arbetet med att minska koldioxidutsläppen har Landstinget Dalarna reducerat utsläppen av koldioxid med 94 procent från 1990 till och med 2015. Det innebär att vi redan 2015 så gott som nått det långsiktiga målet att minska utsläppen av koldioxid med 95 procent till 2050. Nästa utmaning är att bli ett helt fossilfritt landsting. Att vi nu så gott som nått målet redan känns såklart väldigt motiverande. Att vi kommit så långt beror delvis på minskad energiförbrukning, men också på att vi ställt krav på våra energileverantörer. I dag har vi en 100 procent förnybar elleverans och fossilfri leverans från två av våra fjärrvärmeleverantörer.

Landstinget Dalarna har tagit ett betydande ansvar samt har en tydlig vision och strategi för framtiden.

Jesper Mårtensson

Energisamordnare Landstingsfastigheter Landstinget Dalarna

Mats Arousell

Teknisk chef Landstingsservice Landstinget Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons