Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kredit- och riskkapitalförsörjning i Dalarna (C)

Annons

Skattesänkningar för dem som lämnat arbetsmarknaden och olika påslag på de offentliga transfereringarna till hushållen dominerar valdebatten. Jag finner detta mycket märkligt i ett skede när svenskt näringsliv precis fått näsan över vattenytan efter en unikt kraftig lågkonjunktur.

Kanske beror det på att det i dag är ytterst få politiker med bakgrund i och intresse för företagandets villkor? Liksom att det har varit industrin och dess medarbetare som har fått bära nästan hela tyngden av raset i efterfrågan.

Med tanke på sambandet mellan offentliga skatteinkomster och förmågan att skapa nya jobb måste frågan om framtidens kredit och riskkapital försörjning upp på dagordningen.

Regeringen har konsekvent formerat Almi-koncernen till sitt viktigaste näringspolitiska verktyg. Stabila villkor, breddade uppdrag och ett kapitaltillskott på två miljarder har givit goda resultat.

Almi Dalarna har haft en mycket positiv utveckling och har i krisen betytt mycket för länets företag. I total utlåning per invånare är vi bäst i riket med ett jämförelsetal mer än dubbelt rikets snitt.

Efterfrågan på lån liksom verksamheten finns i alla länets kommuner. Det märkliga är att detta skett med det lägsta basanslaget per invånare i landet. I princip ligger man kvar på Alf Johanssons sparnivå från 2004.

Så kan det inte fortsätta. Vi kan från Dalarnas politiker, givet att vi inser sambandet mellan offentlig sektors finansiering och de jobb som skapas av en effektiv kreditgivning, inte fortsätta att tacka nej till de anslag som näringsdepartementet vill ge oss. Det har vi inte råd med, bästa kolleger!

Mitt förslag är därför att landstinget och kommunerna formulerar ett samhällskontrakt där vi redan i höst i diskussionerna med staten höjer vårt anslag till minst en nivå som motsvarar riksgenomsnittet. Detta ger förutsättningar för fortsatta satsningar på kvinnligt företagande, invandrares företagande och därmed integration, samt arbetet med utländska investeringar i Dalarna.

Almi Invests verksamhet kompletterar bilden genom att erbjuda riskkapital tillsammans med privat partner.

Jag är övertygad om att detta är vad företagarna i länet, särskilt de små- och nystartade, förväntar sig av oss politiker. Sällan passar passivt kamrerstänkande så illa som i synen på denna verksamhet som ett sparobjekt!

Göran Engström

är centerpartist från Dullbo i södra Dalarna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons