Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köp rosor och choklad utan besk eftersmak

/

Annons

Valet av gåvor på Alla hjärtans dag kan spela mycket stor roll, både för den som får gåvan och inte minst för den som har tillverkat den. Köp rosor och choklad som ger en god eftersmak, eller välj ett annat alternativ.

Årets mest kärleksfulla dag står för knuten och miljontals blommor och chokladaskar kommer att byta ägare i Sverige. Försäljningen av chokladpraliner ökar med 90 procent denna vecka.

Jämfört med en vanlig dag ökar blomförsäljningen kopplat till Alla hjärtans dag markant. För att tillmötesgå den stora efterfrågan blir det också högtryck på rosplantage och odlingar världen över.

För gästarbetare och småskaliga odlare är produktionen ofta synonym med allt annat än kärlek. Slavliknande arbetsförhållanden, bostäder utan el, vatten och toalett. Barn som gör grovjobbet för kakaoindustrin. Odlare som får uselt betalt och tvingas se mellanhänder roffa åt sig av vinsten.

Klimatförändringarna är ytterligare ett hårt slag mot odlarna. När planeten värms upp på grund av våra utsläpp blir det också svårare att odla grödor som kakao och kaffe, bönorna är känsliga för minsta förändring i klimatet. När regnen kommer allt mer sällan och torrperioderna blir längre slår det direkt mot skördarna och familjernas ekonomi.

Svenska konsumenter kan dock spela en stor roll för att hjälpa odlarna att få bättre villkor. Att se till att rosen eller chokladen är Fairtrade-märkt är ett exempel. Det innebär bland annat att barnarbete motverkas, det finns krav på minimilön och på skyddsutrustning.

Om varan säljs som Fairtrade-märkt utgår dessutom en premie som används till social och ekonomisk utveckling i lokalsamhället.

För att ytterligare stödja odlarna arbetar Vi-skogen och Fairtrade sedan flera år tillsammans. I Rwanda och Uganda hjälper vi bland annat kaffeodlare att få bra arbetsförhållanden och bättre betalt för produkter som säljs på den svenska marknaden. Genom att plantera träd på odlingarna ökar produktionen och kvaliteten höjs. Träden gör också att odlingarna skyddas bättre mot klimatförändringarna.

Det är glädjande att allt fler svenskar har fått upp ögonen för den tuffa vardagen för odlarna, och gör medvetna val i affären som stödjer dem till ett bättre liv. Förra året var nästan varannan såld ros på den svenska marknaden Fairtrade-märkt.

Vet du inte att rosen eller chokladasken producerats på ett schyst sätt, välj då ett ansvarsfullt alternativ. Plantera ett träd i din kärestas namn. 

Henrik Brundin

vice vd Vi-skogen

Hewan Temesghen

generalsekreterare, Fairtrade Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons