Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köp inte andelar i vindkraft!

Annons

I debattartiklar uppmanas vi att köpa andelar i O2:s vindkraftverk. Där berättar förre tv-meteorologen Pär Holmgren, att han är mycket nöjd med sina fem andelar i vindkraftverk, vilka enligt hans uppfattning inneburit en avsevärd besparing för honom. Hur han räknat fram sin avkastning efter skatt framgår tyvärr inte av artikeln.

Om vi räknar på en villa med 20 000 kWh i årsförbrukning och köper tio andelar för 67 000 kronor kan avkastningen beräknas. Vi kan på marknaden teckna avtal till 105 öre per kWh inklusive skatt och moms och en fast avgift om 225 kronor per år. Då blir avkastningen, när vi använder O2:s egna siffror 2 435 kronor, det vill säga mycket beskedliga 3,6 procent på insatt kapital! Därtill kommer risken, att tappa pengarna om ägarbolaget med stigande marknadsräntor och fallande elpriser, får svårt att klara sin likviditet och tvingas i konkurs. Ägarnas stora kostnader för att ta bort vindkraftverket drabbar då istället markägaren.

Var ska vi göra av all vindkraftsel, som ska produceras i Sverige? Vattenfall spår ett elöverskott om 50-60 TWh i Norden 2020. Det saknas under avsevärd tid ledningskapacitet, för att vi ska kunna sälja vårt växande elöverskott till Tyskland och övriga Europa. Export av CO2-snål el från Norden är heller inte ett prioriterat område för EU-kommissionen. Under helgen 7-8 maj tvingades Danmark att kraftigt begränsa sin elexport till Tyskland, på grund av ett överskott av vindkraftsel i Nordtyskland. Tyskland saknar ledningskapacitet, för att överföra vindkraftselen till övriga landet. Vindkraftproducenter i södra Sverige riskerar nu, när marknaden för intermittent vindkraft uppenbart är mättad, att få ut lägre priser för sin el när det blåser bra.

Detta borde vara en rejäl väckarklocka för alla, som finansierar eller investerar i vindkraftverk. När dessa producerar som bäst sjunker priset på elen, ett inbyggt hot mot vindbolagens långsiktiga överlevnad. Var och en bör givetvis ta ställning till, om det är klokt att investera i vindkraftsandelar mot denna bakgrund. För den som har lån på sin fastighet torde det vara lönsammare, att använda pengarna till att betala av på lånet, än att köpa lågavkastande och riskabla vindkraftsandelar.

Jonny Fagerström

Björn Törnvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons