Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JOHANNA JÖNSSON (C): Vi dalfolk måste fundera på vår uteslutande attityd

Johanna Jönsson (C) ifrågasätter vad identitet och tillhörighet - och bristen på den - gör med oss.

Annons

När jag har bott utomlands har jag känt mig extra svensk. Jag har längtat efter svensk mat, sökt mig till andra svenskar och firat svenska högtider. I Spanien firade jag nationaldagen som aldrig förr och i Förenade Arabemiraten hade jag en liten svensk flagga på mitt favoritarmband.

När jag är i Sverige identifierar jag mig istället som dalkulla. Jag bär stolt min kulldräkt och har dalahästar både i inredningen och som halsband. Ser jag någon annan som liksom jag har en Zornring på sig så känns det som att vi tillhör samma lag.

MER OM JOHANNA JÖNSSON

Padma Schrewelius: Det är upp till var och en att kalla sig dalkulla

När jag var liten och det flyttade in familjer från Sollefteå eller Stockholm och deras barn började i skolan så retade vi dem för deras dialekter. När någon betedde sig på ett sätt vi inte gillade så sa vi "jävla stockholmare". Det är det fortfarande många som gör. Ibland även jag. Halvt på skämt, halvt på allvar. När någon parkerat konstigt eller kör för fort eller för långsamt eller något annat som inte helt passar in.

När någon betedde sig på ett sätt vi inte gillade så sa vi "jävla stockholmare". Halvt på skämt, halvt på allvar. När någon parkerat konstigt eller kör för fort eller för långsamt eller något annat som inte helt passar in.

Jag har en älskad vän som är född på Mora lasarett och uppväxt på samma ö som jag. Men hennes föräldrar kommer inte ursprungligen från Dalarna. Länge skojade jag om att hon inte är någon äkta dalkulla. Det fanns mycket mer allvar i de skämten än vad jag idag riktigt vill erkänna. Det kändes som att jag hade mer rätt till allt det positiva som jag tyckte var Dalarna. För att min släkt bott där i generationer. För att min mamma pratar dalmål med mig. För att mitt första ord var "bubb" (hund).

KOMMENTERA GÄRNA - OCH FÖLJ OSS: DT DEBATT PÅ FACEBOOK

Länge skojade jag om att hon inte är någon äkta dalkulla. Det fanns mycket mer allvar i de skämten än vad jag idag riktigt vill erkänna.

När jag nu flyttat hem till Dalarna igen så möts jag av många glada tillrop, men också av en rad kommentarer i stil med "Sådär kanske ni gör i Stockholm, men här..." eller "Du kanske har varit i stan för länge för att...". Eftersom mina rötter är så djupt förankrade så svajar jag bara ytterst lite av de där orden, men frågan är vad de gör med någon som inte står lika stadigt.

Johanna Jönsson, Centerpartiet. Riksdagsledamot bördig från Orsa och Sollerön. Talesperson integrations- och migrationsfrågor.

Frågan är också vad jag själv åsamkat andra med min uteslutande syn på vem som får kalla sig dalkulla, med mina dumma kommentarer om stadsbor och stockholmare. Och frågan är hur mycket av det här som fortfarande bor inuti mig och inuti andra. Både när det gäller Dalarna och Sverige. För visst kan man lära sig vad som är okej att säga och vad som inte är det, men det är betydligt svårare att programmera om känslor och tankar som lärts in sedan det första andetaget.

Frågan är också vad jag själv åsamkat andra med min uteslutande syn på vem som får kalla sig dalkulla, med mina dumma kommentarer om stadsbor och stockholmare.

Johanna Jönsson,

dalkulla och migrationspolitisk talesperson Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons