Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till Region Svealand

/
  • Gunnar Barke och en rad socialdemokratiska makthavare ställer sig positiva till bildandet av en storregion där Dalarna ingår.

Annons

Undertecknade är positiva till förslaget om bildandet av storregioner. Vi gör det för att skapa större likvärdighet och jämlikhet när det gäller välfärden och utvecklingsmöjligheterna för Dalarnas befolkning. Reformen innebär också utmaningar, inte minst vad avser demokrati och folklig påverkan. Vi ska därför verka för en decentraliserad organisation med lokal styrning.

Människor rör sig idag över allt större ytor, för arbete, bostad och fritid. Samtidigt sitter vi fast i gamla gränser som komplicerar och begränsar pendling, kollektivtrafik och viktiga infrastruktursatsningar.

Alla invånare i Sverige har rätt till en likvärdig välfärd, oavsett var man bor. Idag är landstingen för små för att kunna klara den mest avancerade sjukvården själva Vi behöver större landsting som klarar att hantera hela vårdkedjan för våra patienter, där kunskap från den mest avancerade vården på ett naturligt sätt också kan spridas till hela hälso- och sjukvården. Vi behöver en struktur för sjukvården som klarar kvaliteten, och det kräver ett större befolkningsunderlag än idag.

För oss är det också viktigt att de statliga myndigheterna får en gemensam geografisk indelning. I dag väljer respektive myndighet själv hur den ska vara indelad. Det försvårar samarbetet myndigheterna, kommunerna och landstingen. Vi behöver ordning och reda. De nya större regionerna kommer inte bara vara indelning för de nya landstingen, utan också för myndigheterna. Det möjliggör ett bättre samarbete.

I Sverige finns i dag tre stora regioner, Stockholm, Västra Götaland och Skåne, som befolkningsmässigt omfattar ungefär halva Sverige. Den övriga halvan är uppdelad på 18 län och vi har i dag svårt att hävda oss, exempelvis när pengar för vägar och järnvägar ska fördelas. Tillsammans med Gävleborg, Uppsala, Västmanland, Sörmland och Örebro kommer vi att bli starkare i sådana och andra viktiga frågor. Större regioner är en viktig pusselbit för att bygga Sverige starkt. Det är en möjlighet till likvärdig välfärd, bättre samarbete med myndigheter och jämlik maktfördelning. Därför stödjer vi förslaget om en ändrad regional samhällsorganisation.

I en stor region blir den politiska organisationen mycket viktig. Vi vill ha en decentraliserad politisk organisation, med lokalt inflytande och många förtroendevalda. Dessutom kommer vi i förhandlingarna med de övriga länen kräva en fördelning av resurser som är rimlig och rättvis, där ingen del får bli ensam vinnare på de övrigas bekostnad. Vi behöver bilda en ny region på ett sätt som är bra både för Dalarna och för den nya regionen som helhet. Att staten är med i det arbetet och också bidrar med sina pusselbitar är en förutsättning för att det ska fungera.

Att regionbildningen blir så bra som möjligt förutsätter aktivt deltagande från vår sida. Det ansvaret är vi är beredda att ta.

Gunnar Barke (S), Landstinget Dalarna

Elin Norén (S), Landstinget Dalarna

Jan Bohman (S), Borlänge

Peter Egardt (S), Älvdalen

Ulf Hansson (S), Hedemora

Irene Homman (S), Gagnef

Lars Isacsson (S), Avesta

Susanne Norberg (S), Falun

Abbe Ronsten (S), Säter

Leif Pettersson (S), Ludvika

Kurt Podgorski (S), Malung-Sälen

Fredrik Rönning (S), Smedjebacken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons