Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IOGT-NTO: Anta utmaningen Sober October och bryt mot alkoholnormen

/

Annons

Alla vet att alkohol är skadligt. Ändå är det vi som valt att avstå alkohol som gång efter gång förväntas förklara oss. Att välja alkoholfritt i vissa sociala sammanhang bör då kombineras med en ursäkt i form av bilkörning eller graviditet för att framstå som accepterat.

Anledningen till att det krävs en ursäkt är att vi genom att välja alkoholfritt bryter mot alkoholnormen. Som normbrytare synliggör vi det faktum att alkohol inte alls är ett självklart inslag i våra umgängen och det skapar reaktioner. Det finns en stark alkoholnorm i samhället i dag och trots att diskussionen kring den börjat föras är det fortfarande många som inte reflekterat över den eller ens sett den – trots att den påverkar oss alla, oavsett om vi dricker alkohol eller inte.

Alkohol finns med allt oftare. Traditionellt har det handlat om helgens berusningsdrickande på fester och middagar men på senare år har även ett vardagsdrickande adderats till vårt traditionella svenska dryckesmönster. I dag finns alkohol med i många sammanhang även under vardagarna. Det är en utveckling som dels kan göra tillvaron ännu svårare att navigera för människor som av någon anledning valt att leva nyktert, men den kan också leda till att människor dricker mer än vad de annars skulle gjort för att de känner att det förväntas av dem.

Men samtidigt ser vi framväxten av en motkultur där alkoholfria drycker blir allt fler och mer accepterade. Normbrottet att välja alkoholfritt blir allt mindre kontroversiellt. Än så länge är det den som dricker alkoholfritt som behöver förklara sig inför normen. Men förhoppningsvis inte länge till.

Som ett led i att bryta alkoholnormen uppmanar vi alla att anta utmaningen Sober October och avstå från alkohol under en månad. Om du är den enda du känner som antar utmaningen kan du få uppleva alkoholnormen från andra sidan och förstå den bättre, men om vi är många så kan vi tillsammans på allvar utmana alkoholnormen. En försvagad alkoholnorm innebär en större frihet för oss alla.

Johnny Mostacero

Förbundsordförande IOGT-NTO

Jesper Ekstrand

Distriktsordförande IOGT-NTO Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons