Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: När får vi riktade medel till höjda polislöner?

Annons

I en mycket bra ledare den 26 mars på DT:s ledarsida skriver Tomas Karlsson om problemet med de många avhoppen från polisen och vad man borde göra för att få poliser att stanna kvar.

Polisen dräneras nämligen på erfarenheter och kompetens när avhoppen fortsätter. Och detta i en tid då vi behöver fler poliser, inte färre.

Ska vi uppnå en nivå med övriga länder i Europa bör vi ha cirka 10 000 fler anställda inom polisen än vad vi har i dag. Det är också vad flera politiska partier har som mål till år 2025. Men för att nå dit måste fler attraheras till polisutbildningen och fler utbildningsplatser anordnas.

Under våren 2018 fanns 800 studieplatser för poliser på tre orter i Sverige. Av dessa erbjöds 624 studieplats och 561 tackade ja. Detta trots att man nu blir antagen vid uppnådd fyra på en niogradig skala vid begåvningstestet. Till hösten har nu detta krav sänkts till en trea, vilket innebär sämre problemlösningsförmåga. Detta är inte rätt väg att gå för att få fler poliser.

Nej rätt väg till att få poliser att stanna kvar i yrket och att få fler att söka sig till polisen är som Tomas Karlsson skriver att förbättra arbetsvillkoren och karriärmöjligheten samt inte minst att höja lönerna.

Vid SVT Nyheters undersökning bland Stockholmarna hösten 2017 tyckte 89 procent av de tillfrågade att polisen borde tjäna mer.

I dagarna meddelade regeringen att de tillskjuter 200 miljoner kronor till Rikspolisstyrelsen för inköp av bland annat skyddsutrustning och kroppskameror. När ska vi få se riktade medel för höjning av polislönerna som Moderaterna förordar?

Fler poliser och mer resurser till polisen i all ära, men lika viktigt är det att befintliga resurser används så effektivt som möjligt. Man måste band annat avlasta polisens uppdrag som andra kan utföra lika bra.

Enligt polisens HR-avdelning är cirka 320 poliser anställda inom polisområde Dalarna, varav cirka 170 i ingripande verksamhet. Jobbar alla med rätt saker? Med cirka 170 inom ingripandeverksamheten tycker jag det är förhållandevis få som man ser till.

Melker Andersson, Hedemora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons