Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ska behöva oroa sig över att välja fel skola

/
  • Det är viktigt att vi kommer till rätta med det minskade intresset för yrkesprogram, menare, debattörerna.
  • Anna Ekström (S).
  • Roza Güclü Hedin (S).

Annons

I dagarna går ansökningstiden för att göra val till gymnasieskolan ut. Ett val som har stor påverkan på varje niondeklassares framtid. Just nu sitter ungefär 100 000 femtonåringar och deras föräldrar och försöker välja rätt. Det är knappast märkligt att frågorna är många: kommer mitt barns betyg räcka till att komma in på en bra skola? Vad är egentligen en bra skola? Kommer det val vi gör nu att påverka mitt barn resten av livet?

Att ha en gymnasieutbildning har i det närmaste blivit en förutsättning för att få jobb och avgörande för möjligheten att studera vidare eller underlätta omställning senare i livet.

Unga med lågutbildade föräldrar, unga med utländsk bakgrund och unga pojkar har högre risk att hamna utanför och har svårare att ta sig tillbaka. Lyckade gymnasiestudier är ett tydligt sätt att minska både dessa skillnader och risken att hamna utanför. Därför ska vi inte ge upp om en endaste elev. Inte heller ska vi lura de unga att de klarar sig utan en gymnasieutbildning. Socialdemokraterna vill därför göra gymnasiet obligatoriskt.

Att ha gått ett yrkesprogram gör det lättare att få ett bra jobb. Programmen är också viktiga för att företag ska få tag på rätt kompetens. Därför är det olyckligt att intresset för att läsa yrkesprogram på gymnasiet minskat stadigt de senaste åren. Det kan delvis ha att göra med att politiker talat om yrkesprogrammen som att de är till för skoltrötta elever. Det här vill regeringen ändra på och se till att alla program på gymnasiet ska kunna ge grundläggande behörighet till högskolan.

Därför har regeringen från och med årsskiftet också sett till att komvux blir en rättighet. Det innebär att de elever som har valt ett yrkesprogram kan känna sig helt trygga med att de senare i livet har rätt att komplettera sin gymnasieutbildning.

Socialdemokraterna tycker inte att det är rimligt att det val du gör som femtonåring ska begränsa dina valmöjligheter resten av livet. Vi tycker inte heller att det är rimligt att ojämlikheten ökar. Därför vill vi säkerställa att resurser till skolan fördelas efter behov och ser över möjligheten att skapa karriärvägar för att få fler behöriga och kompetenta lärare att vilja jobba på skolor med svåra förutsättningar.

Vi behöver åtgärder här och nu, men också på sikt bryta ojämlikheten. I framtiden ska ingen förälder behöva oroa sig för att välja fel. Alla gymnasieskolor ska vara bra skolor.

Anna Ekström

gymnasie- och kunskapslyftsminister (S)

Roza Güclü Hedin

riksdagsledamot i utbildningsutskottet (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons