Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen medicin kan mäta sig med fysisk aktivitet

/

Annons

Fysisk aktivitet ger 50 procents lägre risk att dö i förtid. Det kan ingen medicin i världen mäta sig med. Därför är det otroligt viktigt att vi på alla plan arbetar hälsofrämjande.

Genom att träna upp muskelstyrkan i låren och bålen kan många fallolyckor förebyggas. Konsekvenserna av fallolyckor bland äldre är stor och orsakar större kostnader än trafikolyckor. 2014 kostade fallolyckorna samhället 14 miljarder kronor. Det är mycket pengar som skulle kunna användas på ett bättre sätt. Även den som är 90 plus har nytta av träning och kan bygga upp sin muskelmassa. En kombination av styrketräning, konditionsträning och balansträning skulle kunna minska antalet fallolyckor betydligt.

Genom vardagsmotion kan vi själva göra mycket för att behålla vår hälsa och slippa onödiga mediciner. Vuxna behöver 30 minuters fysisk aktivitet per dag. Så ta trapporna istället för hissen och promenera för att utföra småärenden.

Här om dagen kom en rapport från Socialstyrelsen om att många äldre upplever ångest, ensamhet och oro. Då är det viktigt att komma ihåg att en promenad ute i naturen är extra effektivt mot exempelvis depression och ångest, då naturen också ger oss stimulerande sinnesintryck.

För många är gymmet eller gymnastikföreningen den viktigaste sociala mötesplatsen. Som ett led i arbetet med hälsofrämjande och personcentrerad vård vill vi i Centerpartiet att landstinget ökar sin samverkan med pensionärsorganisationer, gymnastikföreningar och privat drivna gym för att genom dem kunna erbjuda ett brett utbud av hälsofrämjande insatser.

Owe Ahlinder (C)

Hedemora, ledamot i landstingsfullmäktige

Mathias Westin (C)

Falun, ersättare i landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons