Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur löser vi vårdköerna?

Annons

Vi är oroliga över alltför långa väntetider i vården. Samtidigt som rehabkedjan hos försäkringskassan (FK) riskerar att utförsäkra personer med en anställning.

I dag kan man få en remiss till röntgen, så kommer man dit efter en ganska lång väntan. När svaret kommer från röntgen skickas svaret tillbaka till remitterande läkare. Då blir det till att remittera till nästa instans om så behövs. Nu kanske vi är uppe i 6-8 månader, samtidigt som sjukpenningen tickar på, om nu inte dag 180 i rehabkedjan slagit till och personen i fråga hänvisas till arbetsförmedlingen (AF).

Vi är också oroliga att man går ut från regeringshåll och anmodar FK att sänka sjuktalen, vad kan man då göra annat än utförsäkra personer och hänvisa till AF och ofta då med lägre ersättning i form av a-kassa.

Vad vill vi då?

Alltid hänvisa till väntetidskansliet vid remittering. Titta på vårdresurser i övriga Sverige, andra EU länder och Norge.

Fundera på om FK och landstingen ska slås ihop till en helt ny myndighet för all ohälsa med samma penningpung. Använd pengarna i förebyggande åtgärder, snabbare åtgärd och mera rehabilitering efter medicinsk åtgärd.

Lars Jansson (S)

Ola Brossberg (S)

Bengt Persson

före detta FK tjänsteman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons