Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HEDERSRELATERAT VÅLD: Klart hon inte ska behöva leva traditionellt om hon inte vill

Annons

Nu har det gått två veckor sedan en av mina vänner blev ofredad då hon sagt ifrån till en man som bettede sig respektlöst. Hennes påstådda "brott": Hon anklagas för att inte leva en traditionell livsstil och att inte bära traditionell klädsel.

Kvinnomisshandel är alltid allvarligt och ska straffas hårt. Men om det sker i en hederskultur är det ännu allvarligare. Om en man slår en kvinna tar ju omgivningen i regel ställning för kvinnan, men i en hederskultur gäller motsatsen, att omgivningen tar ställning för mannen. Det gör det till ett mer brutalt brott.

Ung kvinna ofredad i Hedemora

Det har gått en vecka sedan Liberalerna i Hedemora och Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF) arrangerade en manifestion mot våld och förtryck, för frihet och tolerans tillsammans med M, C och S

En annan vän som stått upp för individers rättigheter och frihet måste nu gömma sig efter att han hotas inför öppen ridå med poliserna endast meter ifrån.

Mordhotad efter manifestation mot våld: "Du ska få betala med ditt liv"

Jag vägrar att underkasta mig dessa hederspoliser. Heder är det man har när man står upp för varandra, när man trots fara för sig själv vågar stå kvar och säga ifrån.

Jag är less på det elände som finns och att vi inte vågar ställa oss upp unisont och säga ifrån. Jag struntar i vilken religion du har eller om du är ateist, jag bryr mig bara om vad du har i ditt hjärta.

Jag hoppas att ni alla reser er upp och vågar stå bredvid mig . Tillsammans kan vi trycka tillbaka denna utveckling och ta bort den makt som enskilda inivider just nu har tagit sig rätten att utöva över andra här i vårt samhälle.

Låt inte Fadimes död vara förgäves, låt inte hennes vädjan om åtgärder mot detta förtryck bara vara tomma meningar, utan inverkan på samhället.Jag minns när hon begravdes, jag minns att alla tryckte på hur viktig denna frågan är, nu var det nog - men vad hände sedan? När det kommer till att stå upp och skydda mänskliga fri- och rättigheter, när det handlar om människors framtida liv, då händer det alldeles för lite.

Mina vänner ska inte behöva gömma sig! Kvinnor som Fadime ska inte förgäves behöva vädja om skydd och stöd.

Historien upprepar sig och åter står vi här, en ung kvinna som vågar säga ifrån, blir kallad lögnare, uppviglerska och hora. En ung kvinna vars enda brott är att hon vill vara fri och leva sitt liv. Hon får försvara sig inför öppen ridå mot någon som utan heder ofredar henne på öppen gata, i flera vittnes närvaro.

Människor har rätt att ha vilken tro de vill. De har rätt att ha vilken kultur de vill men alla måste följa svensk lag. I och med att vi har religionsfrihet, har vi rätt att tro på vad vi vill, men vi har också rätten att slippa religion helt och hållet.

Våga ställ er upp med mig och försvara friheten och toleransen. Våga ställ er upp mot våld och förtryck.

Anna Eling ordförande i Liberalerna Hedemora och nära vän till två utsatta

Läs mer: Stor protest mot hedersvåld i Hedemora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons