Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott ledarskap - en bristvara

/
  • Ovilja eller oförmåga till förändring, vänskapskorruption och annat bromsar upp maskineriet och drar onödiga kostnader, skriver Inger Mattsson.  Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Annons

Vi närmar oss valet och nya löften pressas fram varje dag. Hela tiden lovas det men vart leder löften och politiska extra miljarder? Jo, vi vet att av extra miljarderna fastnar det mesta i utförarledet. Där finns många ledare och tjänstemän som får lika lön vare sig de presterar eller inte. Systemet fungerar i praktiken så att chefer som saknar vilja eller förmåga till att utföra sällan lyfts bort.

De tillåts att kosta och att omge sig med jasägare som förstärker ovilja och ineffektivitet. Det leder till stort ekonomiskt svinn. Normalt förekommer också personliga kopplingar mellan politiker och utförare. Följden av det kan bli relationskostnader. Sådana kan vara mycket stora och kallas vänskapskorruption. Så vad kan vi få ut av en miljard i vallöfte? I bästa fall en skärva.

Hur kan systemet förändras? För att vallöften ska bli verklighet behöver effektiviteten i utförandet ligga till grund för lönesättning av chefer och tjänstemän som arbetar med uppgiften. Vad skulle en sådan tillämpning innebära för exempelvis Avestas olika förvaltningar? Vilka får löneökningar och vilka får lönesänkningar?

Vad skulle hända inom Landstinget Dalarna med en sådan lönesättning? Skulle vi få missbruksvård, psykvård och smärtbehandling i hela länet som är brukligt i de flesta län? Troligtvis inte eftersom vare sig majoritet eller opposition presenterar konkreta vårdmål att effektivisera mot.

Det verkar som om hela langstingsbudgeten ska gå till att hantera underskott, pensioner och förtroendevaldas arvoden. Betyder det också att det är billigare och säkrare att utföra och administrera länets specialistvård utanför länet och istället stärka akutvården där den behövs i Dalarna? Det gäller att hitta kostnadseffektiva lösningar. Med nya vägar och bättre järnvägsförbindelser kan grannlänen bli viktiga att samarbeta med. Effektiviteten kanske vi måste söka i nya lösningar och på annat håll.

Inger Mattsson

bor i Avesta och hon har mångårig erfarenhet av personal- och ekonomiansvar. I sin vardag reser hon mycket och möter människor i hela länet vilket har gett henne en bred bild av människors vardagsbehov.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons