Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte att pensionärerna är många!

/

Annons

De politiska partierna från höger till vänster talar ofta om att de vill förbättra för oss pensionärer. Vackra välformulerade uttalanden som i stort bara verkar vara tomma ord. En del av oss vill i de längsta tro att det som sägs snart skall bli verklighet. Tyvärr har vi inte sett att partierna som sitter i riksdagen levererat det de lovat.

I valrörelsen 2010 och i påföljande valrörelse talade flera riksdagspartier om att de skulle återställa att skatten skulle vara lika för lön och pension. Är det någon pensionär i det här landet som sett att detta löfte har förverkligats? Nej, ingen av oss. I dag finns det 349 ledamöter i riksdagen som omsorgsfullt har glömt detta löfte till landets pensionärer.

Vi pensionärer är väl medvetna om att det behövs en bättre finansiering för ett hållbart pensionssystem som har bärighet lång tid framöver. Jag uppmanar därför alla politiska parter att se till att vi får ett nytt skattesystem som klarar detta. Många av våra pensionärer lever under fattigdomsgränsen och framför allt är det våra kvinnor som är förfördelade Denna fråga gäller i högsta grad vår välfärd som vi är stolta över att få inrymmas i.

Säg därför inte nej till de skattehöjningar som behövs. Nu går det inte längre att som en papegoja säga nej till skattehöjningar. Det är mer än dags för valberedningar och kongresser i våra partier att noggrant läsa den tabell som här nedan visar hur åldersfördelningen är på våra folkvalda riksdagsledamöter.

Uppgifter som Riksdagens informationstjänst lämnat visar att den näst största väljargruppen i landet är personer över 65 år. De utgör 26,3 procent av hela befolkningen. Från den gruppen är det endast 2,6 pocent som sitter riksdagen. Det innebär att av riksdagens 349 ledamöter är det endast 18 ledamöter som är över 65 år.

Detta bör bli en väckarklocka för samtliga politiska partier inför det kommande valet 2018.

Kommer det in fler personer i riksdagen som är över 65 år kommer med stor sannolikhet äldrefrågorna att fokuseras mer till gagn för samhällsutvecklingen i stort. Vi behöver fler ledamöter i riksdagen som har livserfarenhet och kunskap om de äldres vardagsfrågor.

Nu är det mer än hög tid för oss pensionärer att engagera oss och se till vi får in flera pensionärer i Riksdagen. Det är i Riksdagen som besluten tas för en bättre och rättvis beskattning av våra pensioner och ett hållbart pensionssystem - och där äldre generationers viktigaste frågor kan få ett större och bredare fokus.

Arne Pettersson

PRO-medlem i Mora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons