Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden gestaltas här och nu

/

Annons

Plötsligen är den här. Den stora osäkerheten kring vår demokratin. Och visst finns det skäl till detta, när ledande politiker med den amerikanska presidenten i spetsen baktalar grundläggande demokratiska värderingar samtidigt som våra egna politiska partier får allt svårare att rekrytera aktiva medlemmar.

I ett inlägg nyligen (Torget, 8 februari 2017) betonar den liberala politikern Bo Brännström vikten av en „öppen debatt, där vi vågar se varandra i ögonen och redogöra för våra ställningstaganden utan att bli förbannade. Helt rätt. Samtidigt drömmer sig Brännström tillbaka till en tid, då „politikern hade status och medborgarna nöjde sig med att ge bort sin röst vart fjärde år för att sedan tyst följa politiken från åskådarplatsen. För att kunna komma tillbaka dit igen föreslår Brännström att „kraftig höja politikerarvodena.

Det tror jag mindre på. Men det finns i dag goda möjligheter att ta den demokratiska utvecklingen vidare. Lokalt i Falun har fullmäktige under denna mandatperiod tagit några första försiktiga steg genom Demokratikommun 2020-satsningen. Den går ut på att i Falu kommun ska medborgarnas röster i tillägg till att räknas på valdagen vart fjärde år också höras varje dag. Det sker både strukturellt (genom inrättandet av en val- och demokratinämnd samt den kommunala demokrativägledningsfunktionen) och praktiskt (genom en rad öppna medborgdialoger om bl a simhallen och just nu den fördjupade översiktsplanen).

Genom att i vardagen uppleva den praktiska möjligheten att kunna påverka politiskt väcks också intresset att börja engagera sig mera långsiktigt, till exempel genom att gå med i ett politiskt parti eller engagera sig i en förening. I veckan invigs „Falu Demokratiår vid ett öppet möte för alla intresserade på Falu stadsbibliotek (onsdag, 22 februari, kl.18). Sedan kommer alla politiska partier i fullmäktige under våren ha var sin vecka på kommunens demokratirum vid Fisktorget – och i höst genomförs för andra gången (efter 2013) en stor internationell demokrativecka runt om i kommunen.

Det lokala demokratiutvecklingsarbete i Falun (och många andra kommuner) förstärks genom ansträngningar på nationell nivå. De tar utgångspunkt i den stora „Demokratiutredningen som  presenterades förra året av tidigare chefen för Svenska institutet, riksdagsledamoten och chefredaktören Olle Wästberg. I linje med Demokratikommun 2020 föreslog utredningen, där alla riksdagspartier medverkat, att medborgarnas möjligheter att påverka även mellan valen ska stärkas. Demokratins framtid gestaltas här och nu.

Bruno Kaufmann

Ordförande för Val- och demokratinämnden (MP), Falu Kommun

Ledamot i den parlamentariska referensgruppen för 2014 års Demokratiutredning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons