Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få hör dig muttra vid köksbordet

/

Annons

Demokratin som jag känner den börjar vara illa ute. Debatten präglas av Vi och dom-politiker som vädjar till känslor snarare än förnuft. De har enkla lösningar på svåra problem. När det inte går som det var tänkt blir de auktoritära och skyller sina misslyckanden på förrädare och media. Då har vi inte en demokrati längre. Det andra problemet är att de ansvarstagande politikerna börjar ta slut.

Överhuvudtaget är det svårt i hela föreningslivet att rekrytera styrelser och andra typer av aktiva. Även om det finns medlemmar finns inte de som måste göra jobbet. De föreningar som jobbar för en bättre värld på olika sätt, har särskilt svårt att rekrytera medlemmar. Det är lättare att få medlemmar i egennyttighetsföreningar som antingen är hobbybetonade eller intressebevakande. I ett konkurrens och högskattesamhälle som vårt, arbetar de för att få sin del av skattekakan. Inget ont i det.

Men politikerna då, de som måste balansera krav på bra vägar, lekredskap på skolgården och tillräcklig omsorg om äldre. Vem ska göra det, de finns knappt kvar? En gång hade lokalpolitikern status. Folk hade synpunkter på dem men ändå. I stort sett alla kände en politiker som kunde förklara varför man beslutat si eller så. I dag finns inte den kanalen då antalet uppdrag minskat. Media har sin utveckling och förklarar inte heller svåra frågor. De ringer inte runt för att skapa sig en bild, utan speglar i bästa fall konflikter som ofta är konstgjorda. Allmänheten förstår inte och går då på känsloargument i stället för fakta i ärendet. Som när britternas EU-omröstning kom att handla om östeuropeiska hantverkare och annan invandring i stället för sakfrågan.

Folk hatar varandra mer och varandras åsikter. Näthat och hårda ord florerar och eftersom man inte lyssnar på alternativ blir man allt säkrare på falsk fakta. Den öppna liberala debatten är det viktigaste vi har. Vi måste våga se varandra i ögonen och redogöra för våra ställningstaganden utan att bli förbannade.

Livspusslet då. Har vi mer att göra nu än förr? Det som har hänt är väl att skärmar tar mer tid nu, men inte är det jobbigare i dag än förut. Det är en prioritering. 60-90-talister måste ta vid när 30-40-talisterna checkar ut. Politik handlar om det vi har gemensamt. DU har ansvar för det.

Jag ser ingen annan möjlighet än att kraftigt höja politikerarvodena för att locka fler till en faktiskt intressant, social och spännande värld. Det är det andra alternativet till att du engagerar dig så slipper vi en professionalisering av politiken.

Gå med i ett parti, engagera dig, ta ditt ansvar och kom. Få hör dig muttra vid köksbordet.

Bo Brännström

Lokal och regionalpolitiker för Liberalernas väljare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons