Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den här kampen ligger i allas bästa intresse

/

Annons

Den första maj i Falun kommer nazisterna i NMR att inta Falun för att propagera för sin i stort människorättsvidriga politik. De vill se ett upphörande av invandringen och slänga ut dem som redan är här, ett fängslande av landsförrädare och ett mer homogent Sverige.

Som alla de andra högerpopulistiska krafterna lägger nazisterna sin huvudsakliga verksamhet på att sparka nedåt, mot de som är mest utsatta. Bulgariska och rumänska tiggare och HBTQ-personer är bara några som får utstå deras spott och spe.

Våra nya vänner från planetens alla hörn är de som främst målas upp som skurkar. De sägs komma hit för att ta över och tvångskonvertera oss till att följa deras religion. Även fast det fortfarande klämtar fler kyrkklockor än vad det hörs böneutrop tar de det som en självklar sanning.

Att nazisterna känner sig tillräckligt varma i kläderna för att för andra året i rad marschera i Dalarna under första maj, på arbetarrörelsens dag, är en konsekvens av en politik som snarare i stället för att ena människor har splittrat oss med större sociala orättvisor som följd. Svaga och utsatta grupper ställs mot varandra och utgör slagträn i en ideologisk debatt som helt eller delvis saknar en vetenskaplig grund. En debatt som inte leder fram till några lösningar mer än ett skuldbeläggande av en annan grupp som inte är orsaken till eller kan påverka samhället. Utan snarare är en konsekvens av den förda politiken. I stället för att enas och stå upp för vårt lika värde och demokratiska rättigheter förutsätts vi konkurrera om att inte vara längst ner i hierarkin. Vi behöver stå upp för varandra!

Att då beskylla dem som måste fly från regimer, fundamentalister och död är rent och skärt rasistiskt. Skulden ligger hos den inkonsekventa och inhumana politik som regeringen ansvarar för, gulligullandet med högerextrema krafter, och en naiv inställning med en övertro på folks empati. I dag står alternativa fakta högre än faktiska fakta. Vetenskap har omdefinierats och relativiserats som allmänuppfattning när man med subjektiva åsikter och hypoteser kan, med tillräckligt många delningar och lajks, få något som är falskt att upplevas som sant. Vi har själva skapat dessa förutsättningar för nazismens grogrund. Grunden för rasismens och nazismens normalisering.

Avslöjandet av den rasideologiska youtubekanalen Granskning Sveriges samarbete med Fria tider och Donald Trumps diffusa antagande angående ett terrorattentat i Sverige är en del av samma mönster. Trollfabrikerna. Nu visar det sig härstamma från ett nyhetsinslag baserat på ytterligare en trollsidas klipp och klistra reportage. Det är ett alternativ till sanningen, en ihopklippt och dikterad redogörelse för att passa in i vissa politiska åskådningar. Skillnaden nu mot tidigare är att det den alternativa sanningen har så pass lång räckvidd att den når USA:s president. Och folk sväljer det med hull och hår. Det är inte längre något isolerat.

I Falun den första maj kommer det inte finnas några alternativ. Flera organisationer sluter nu upp för att i solidaritet bjuda nazisterna på motstånd. Att ha en riktig folkfest i kärlekens, arbetarrörelsens, demokratins och gemenskapens tecken i stället för att låta den härligt röda dagen första maj med dess historiska demokratiska värderingar färgas brun av dem som vill fira första maj med att sprida hat.

Nazisterna ska få gå sin marsch med sina sköldar, sin poliseskort och sina uniformer. De ska få sprida sitt hat som de vill. De ska få använda och utnyttja sina demokratiska rättigheter. Men de kan inte räkna med att göra det utan mothugg, ett mothugg av kärlek. Det är också vår demokratiska rättighet, något nazisterna helst ser att vi inte har, clownerna ska sjunga och folk ska dansa.

Vi kommer att vara fler än dem och vi kommer att visa felet med deras väg. Vi kommer att visa hur vackert det kan bli om vi lägger hatet åt sidan och i stället firar med varandra!

Så kom och gör sällskap med oss den första maj i Falun. Kom och visa att det nazisterna vill är ingenting som har någon som helst grund i de humanistiska generösa värderingar vi traditionellt har och alltid har haft i Sverige!

För Sverige och med solidaritet med våra utländska bröder och systrar! No parasan! Gå man ur huse, ring i kyrkklockan. Varna för fara. För faran är verklig, den kommer marschera klädd i gröna slipsar, vita skjortor och kravallsköldar skanderades "Ut med packet!"

Jag kommer att vara där för att möta detta hot mot vårt lands säkerhet. Du är välkommen att slå följe med mig och mina vänner, oavsett vem du är eller vart du kommer ifrån. Den här kampen ligger i allas bästa intresse. Mitt, ditt, och alla andras!

Mathias Edbäck

We Are Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons