Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Wienfilharmonikerna har knappt några kvinnor i sin orkester – ersätt deras nyårskonserter, SVT

Annons

Den professionella orkestern Wienfilharmonikerna vars nyårskonsert från Wien visas varje nyårsdag i SVT är väl känd av den klassiska musikbranschen för könsdiskriminering av kvinnliga proffsmusiker. De har tidigare konsekvent portats från att bli medlemmar.

För några år sedan tvingades orkesterledningen till slut anställa en kvinnlig harpist eftersom det inte fanns någon manlig. Den lyckades ändå förhandla fram att hon bara fick visas i TV ett fåtal sekunder. Efter hårda påtryckningar har man tvingats anställa någon enstaka kvinnlig musiker varje år.

SVT vet om denna diskriminering sedan lång tid. Jag protesterade redan år 2012 om missförhållandet. I ett mejl till mig skrev en inblandad från SVT att om hon fått bestämma hade SVT för länge sedan haft andra sorts nyårskonserter. Men tystnadskultur råder även inom SVT.  Jag fick inget gehör. Programmet har fortsatt att sändas varje nyårsdag. Hur många kvinnliga musiker får delta nyårsdagen 2018? De är oftast lätträknade i TV-rutan.

Det är fantastiskt när nu en mängd rörelser via #MeToo sätter fokus på sexuella trakasserier, övergrepp med mera som enskilda personer gjort sig skyldiga till i samhällslivet. Men att en hel institution som Wienfilharmonikerna fortsätter att visas i SVT trots sin öppna diskriminering av kvinnliga kollegor är uppseendeväckande. Bristande jämställdhet, brist på respekt, trakasserier och rena övergrepp kan vara förknippade med varandra på många sätt.

Det är inte okej att TV visar program där man i yrkeslivet använder öppen könsdiskriminering. Sådana program varken kan och ska med den bästa vilja i världen betraktas som kulturnöjen.

Visa lite kurage, SVT, och städa bort Wienfilharmonikerna! Det finns hundratals andra rumsrena orkestrar att välja mellan.

Jag har för övrigt än en gång kontaktat SVT och även P2 som också sänder programmet och frågat om de avser göra någon förändring till stundande nyår med anledning av den senaste tidens dramatiska avslöjanden genom #MeToo. P2 meddelar att programmet fortsätter att sändas som vanligt. SVT har inte svarat.

Gösta Singstrand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons