Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Vi vill vaccinera barn mot mässling tidigare – men S, V och MP sa nej

Annons

I media kan vi dagligen läsa om mässlingen - som har fått ett utbrott – främst i Västsverige. Sahlgrenska sjukhuset avråder nu från besök där. Vid senaste landstingsfullmäktige i Dalarna lyfte Kristdemokraterna frågan om tidigare mässlingsvaccination av barn. Majoriteten i landstinget - (S), (V) och (MP) avslog motionen.

Sjukdomen mässling är en av världens smittsamma sjukdomar och spridningen kan till och med orsaka dödlighet. Sedan 1974 vaccineras nästan alla barn mot mässling.  Om vi inte hade mässlingsvaccinet skulle tio till 20 barn om året dö i mässlingen i Sverige.

I Finland vaccinerar man barn mot mässling tidigare än i Sverige, redan vid ettårsåldern.  Därför har antalet av mässlingsfall i Finland varit mycket lägre än i Sverige, där fallen ökar. Orsaker till ökningen kan vara många.

Det svenska samhället har fått mer utbyte med omvärlden och därför sammantaget mer smitta som kommer från utlandet. En annan skillnad är mer varierad kunskap och inställning till vaccin.

I Sverige har vi de nationella vaccinationsprogrammen, vilket gör att barn i Sverige normalt sätt får vaccinet först vid 18 månaders ålder. Anledningen till detta kan bero på att forskare tror att mammors motståndskraft mot mässling skyddar barnen upp till 18 månader. Men det finns inga riktiga bevis för detta.

Men för att sjukdomen inte skall få fäste i befolkningen och orsaka återkommande epidemier krävs det att många vaccinerar sig samt att vi gör som i Finland att barn vaccineras tidigare och redan vid ettårsålder.

Ett brett arbete måste till för att inte mässlingen skall spridas i landet. En tidigare vaccination av mässlingen skulle därför kunna förhindra spridning av sjukdomen.

Katarina Gustavsson, ledamot i landstingsfullmäktige (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons